Economie

Internet MAI SCUMP după anunțarea "taxei pe lăcomie". Furnizorii vor crește tarifele, utilizatorii vor renunța la servicii

După o zi neagră pe piața economică, în care Bursa s-a prăbușit considerabil, pierzând tot avansul înregistrat în acest an, veștile proaste continuă să curgă pentru români.

Potrivit Agenției Naționale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), suprataxarea industriei cu 3% din cifra de afaceri, așa cum dorește Guvernul prin ordonanța prezentată de Ministerul Finanțelor, ar produce efecte dezastruoase pentru utilizatori.

Astfel, ANISP trage un semnal de alarmă și susține că suprataxarea industriei de telecomunicaţii afectează investiţiile, mediul concurenţial şi duce la creşterea tarifelor.


Iată consecințele care ar putea urma după anunțarea "taxei pe lăcomie":

- Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor ”albe” (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) vor fi ratate. Acest lucru va antrena frânarea creșterii economice viitoare a României.
- Suprataxarea industriei de telecomunicații duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creșterea numărului de abonamente Internet și/sau servicii telecomunicații mobile va încetini.
- Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează mediul concurențial. În prezent, competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă.
- Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec și în teritoriul negativ (în anumiți ani companiile înregistrează pierderi). Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile. - Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.
- Suprataxarea industriei de telecomunicații contravine legislației românești și europene privind telecomunicațiile. Astfel: (a) ANCOM trebuie să perceapă tarife care să îi asigure buna funcționare și nimic mai mult (conform art. 12 a directivei 2002/20/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice); (b) Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 impune statelor membre să identifice măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice.


ANISP îți exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raționale de mai sus și că vor renunța proiectul în cauză. De asemenea, ANISP este deschisă la dialog și își oferă toată expertiza celor interesați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter