Economie

Teama pentru ziua de mâine duce la statornicia angajaţilor

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/02_ziua/05-multe muncitoare transpira si trudesc la o fabrica de confectii lohn.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Jumătate dintre angajaţii români nu şi-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani.

Jumătate dintre angajaţii români nu şi-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani, în timp ce 24% şi-au schimbat jobul în ultimele 6 luni, se arată într-un raport BestJobs.

Majoritatea angajaţilor se tem de risc şi de schimbare, însă odată cu apariţia oportunităţilor profesionale, unele persoane îşi înving teama şi părăsesc jobul din ultimii 5 ani, devenind mai dispuşi să schimbe ceva în viaţa lor profesională, se mai arată în rezultatele studiului.


Printre motivele care îi determină pe angajaţi să-şi schimbe rar locul de muncă se numără teama pentru ziua de mâine.

“Orice schimbare implică cel puţin o perioada de acomodare, daca nu chiar si un stres major. Unele persoane preferă stabilitatea in ciuda condiţiilor vitrege de muncă sub principiul «nu e cel mai bun loc de muncă, măcar e sigur si ştiu la ce sa ma aştept», în timp ce altele sunt dispuse sa îşi asume riscul testării unei noi experienţe, ba chiar unele caută aceste schimbări, plictisindu-se altfel. Teamă pentru siguranţă zilei de maine duce la conservatorism si acceptarea condiţiilor nefavorabile. De asemenea, desfiinţarea unor locuri de muncă creşte procentul celor care îl schimba fie prin reconversie profesională fie reangajându-se”, a declarat pentru monitorul psiholog drd. Ramona Todiriţă.


“În ultima perioadă, noua lege aduce în cabinetele de psihologia muncii mai mulţi muncitori care, deşi prestau servicii, nu erau angajaţi cu acte în regulă.”, mai adaugă psihologul.

Raportul mai arată că satisfacţia în muncă a angajaţilor este influenţată de un cumul de factori cu impact asupra performanţei în muncă. Acest grad de mulţumire se va reflecta în mod direct şi în rezultatele şi performanţele companiei angajatoare, întrucât un angajat satisfăcut va putea fi mai performant.


Sondajele au vizat aflarea gradului de mulţumire al angajaţilor, cu ce frecvenţă îşi schimbă jobul şi ce factori îi influenţează atunci când decid să caute un nou loc de muncă. Chestionarele au fost aplicate la nivel naţional, pe un eşantion de 5.750 utilizatori, pe pagina de candidaţi şi de companii de pe BestJobs.

Ultimele Stiri
abonare newsletter