Economie

Cluj-Napoca, singurul oraș în care locuințele sunt mai scumpe decât în urmă cu 10 ani

Cel mai recent raport de piață adeverește previziunile cu privire la încetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul rezidențial, evidențiind contextul diminuării cererii din partea potențialilor cumpărători, în consonanță cu scăderea volumului de tranzacții.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

În al doilea trimestru din 2018, prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România (atât apartamente, cât și case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018). Față de aceeași perioadă a anului trecut, așteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate – în condițiile în care, în T2 2017, avansul anual al prețurilor ajungea la 13%.

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite”, spune Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.


Apetit mai temperat pentru achiziții

Semnificativ este că cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) a avut o evoluție anuală descendentă. Statisticile relevă, față de perioada similară din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării – în condițiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanța (-15%), București (-8%) și Brașov (-4%).


Această tendință poate fi pusă pe seama influenței crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.

Cluj-Napoca versus București


În ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evoluție ascendentă. În conformitate cu ceea ce s-a întâmplat la nivel național, creșterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenți.

În Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici creșteri, respectiv 1,9%, până la 1.510 euro pe metru pătrat util. Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor locuințelor din oraș este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Capitala Transilvaniei continuă să fie, totodată, singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferență de 13,6% față de T2 2008. 


În București, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile orașe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferență de preț la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus față de Cluj-Napoca și în ceea ce privește evoluția prețurilor din 2008 încoace: aici apartamentele au recuperat cel mai puțin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăți fiind, în momentul de față, cu aproape 40% mai scumpe decât în T2 2008.  

Topul cartierelor


Deși  ritmul  scumpirilor  pe  segmentul  apartamentelor  a  încetinit  vizibil  în  primele  șase  luni  din  2018,  media prețurilor   solicitate   de   către   vânzătorii   din   capitala  Transilvaniei  a  reușit  să  depășească  pragul  de  1.500  de euro pe metru pătrat util, situându-se astfel sensibil pestenivelul  de  dinainte  de  recesiune.  În  ultimul  trimestru, câteva  cartiere  din  orașul  de  pe  Someș  au  consemnat scumpiri mai mari decât media de 1,9% valabilă la nivel de oraș, însă chiar și acestea au fost mai mici de 5%. Pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se află cartierul Iris, cu  un  avans  de  4,2%,  acesta  fiind  urmat  de  Plopilor (+3,5%), apoi de zonele Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (+3,2%),  Mărăști  –  Între  Lacuri  –  Aurel  Vlaicu  (+2,3%)  și Mănăștur – Borhanci – Câmpului (+2,2%).

Interesant este că, în ultimele trei luni, trei mari zone din Cluj-Napoca  au  consemnat  scăderi  ale  prețului  mediu solicitat de către vânzători. Cel mai semnificativ declin, de 2,9%, a avut loc în arealul Gruia – Dâmbul Rotund – Gară– Bulgaria, unde un apartament costă acum 1.360 de euro pe  metru  pătrat  util.  Deprecieri  mai  ușoare,  de  0,7%  și, respectiv,  0,1%,  au  avut  loc  și  în  cartierele  Zorilor  și, respectiv,  Baciu.  Cele  mai  mici  creșteri  de  preț  au  fost înregistrate,   pe   de   altă   parte,   în   Someșeni   (0,1%)   și  Grigorescu (1,7%).

Clasamentul   zonelor   cu   cele   mai   mari   prețuri   din   Cluj-Napoca  rămâne,  per  ansamblu,  același:  cele  mai scumpe  sunt,  în  mod  firesc,  tot  apartamentele  din  zona centrală  și  ultracentrală  (1.720  de  euro  pe  metru  pătrat util), însă acestea se situează acum la perfectă egalitate cu locuințele   din   Plopilor,   care   au   înregistrat   un   avans  important  în  ultimul  trimestru.  Pe  următoarele  locuri  se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu o medie de 1.600   de   euro   pe   metru   pătrat   util),   Mărăști-Între  Lacuri-Aurel  Vlaicu  (1.560  de  euro  pe  metru  pătrat  util), dar și Zorilor (1.540 de euro pe metru pătrat).

La  polul  opus,  cele  mai  accesibile  zone  pentru  clujeni, având prețuri mai mici de 1.000 de euro pe metru pătrat util, rămân Florești (cu o medie de 850 de euro pe metru pătrat pentru un apartament), dar și Baciu (980 de euro pemetru pătrat). Valori sub media la nivel de oraș mai pot fi găsite și în Someșeni (1.190 de euro pe metru pătrat), Iris (1.330  de  euro  pe  metru  pătrat),  dar  și  Gruia  –  Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria (1.360 de euro pe metru pătrat).

Cartiere cu cele mai mari prețuri/mp

1720 euro – central, ultracentral
1720 euro – Plopilor
1600 euro – Gheorgheni, Andrei Mureșanu
1560 euro – Mărăști, Între Lacuri, Aurel Vlaicu
1540 euro – Zorilor

Cartierele cu cele mai mari creșteri de preț/mp

1330 euro – Iris
1720 euro – Plopilor
1400 euro – Bună Ziua, Europa, Calea Turzii
1560 euro – Mărăști, Între Lacuri, Aurel Vlaicu
1430 euro – Mănăștur, Borhanci, Câmpului

Cartiere cu cele mai mici creșteri de preț/mp

1360 euro – Gruia, Dâmbul Rotund, Gară, Bulgaria
1540 euro – Zorilor
980 euro – Baciu
1190 euro – Someșeni
1460 euro – Grigorescu

Cartiere cu cele mai mici prețuri/mp

850 euro – Florești
980 euro – Baciu
1190 euro – Someșeni
1330 euro – Iris
1360 euro – Gruia, Dâmbul Rotund, Gară, Bulgaria

Ultimele Stiri
abonare newsletter