monitorulcj.ro Menu
Economie

De ce este tastatura QWERTY preferata tuturor chiar și la 150 de ani de la inventarea sa (P)

Există o zicere populară: „schimbarea este singurul lucru care rămâne constant”. Acest lucru e valabil, în aproape orice ne înconjoară, după cum bine ne dăm seama. Dar sunt câteva lucruri în universul nostru apropiat și imediat care par să contrazică acest dicton.

Unul dintre acestea este banala tastatură. Dacă îți vine să crezi, folosim același tip de tastatură de 150 de ani! Este vorba de tastatura QWERTY!

De la începutul anilor 1900, scriitorii au început să își scrie operele la mașini de scris. Prima mașină de scris a apărut în 1874, acum aproape un secol și jumătate. Până azi, în epoca smartphone-urilor și a computerelor, se folosește același tip de tastatură: celebra QWERTY. Și este preferata celor mai mulți utilizatori.


Cum a ajuns, însă, tastura QWERTY să se transforme într-un etalon și să supraviețuiască atâtor generații de inovații? Ce este atât de special la această tastatură, dacă și după 150 de ani încă o folosim?

Inventatorul american Christopher Latham Sholes este creditat cu inventarea primei tastaturi QWERTY. Sholes a început să lucreze la această tastatură în 1867. La început, varianta sa avea literele așezate în ordine alfabetică, iar literele erau amplasate conform clapelor unui pian.


Curând, însă, Sholes a realizat că cele mai frecvente grupuri de litere din limba engleză, ”th”, ”st” și ”re” erau amplasate prea aproape unele de altele, iar într-o scriere rapidă, aceste taste se blocau frecvent. Sholes a început prin a încerca să separe aceste litere, amplasându-le cât mai departe unele de altele. Ulterior, consultând mai mulți scriitori, Sholes a încercat să determine care ar fi ordinea literelor pe tastatură pentru a ușura scrisul cu două mâini și cât mai rapid.

În 1873, Sholes și-a vândut patentul invenției lui Remington and Sons. Remington a făcut câteva schimbări și în 1878, tastatura QWERTY a devenit foarte populară. Modelul de mașină de scris Remington No.2 a fost prima mașină de scris care folosea schimbarea literelor mici în litere mari prin apăsarea tastei Shift.


În prezent, tastatura QWERTY este încă cea mai folosită tastatură pentru că este demonstrat că asigură cea mai rapidă tastare. Cu toate acestea, multe alte tastaturi au fost inventate de-a lungul timpului, fiecare susținând că asigură o tastare mai rapidă. Printre acestea, tastarura DVORAK sau tastatura Colemak.

Dezavantajul acestora a constat în faptul că, pe când au apărut pe piață, oamenii erau atât de obișnuiți să scrie în amplasarea QWERTY a tastelor, încât nu au mai simțit nevoia unei schimbări. Obișnuința a creat norma, iar dificultatea învățării unui nou pattern a făcut ca toate celelalte variante să eșueze.


Cum știm prea bine, oamenii sunt în general reticenți la schimbare, mai ales dacă asta necesită un efort din partea lor. Acesta e parte din motivul pentru care tastatura QWERTY își păstrează și azi supremația. Oamenii s-au obișnuit, pur și simplu, așa. Chiar dacă se poate combate argumentul că tastatura QWERTY este cea mai rapidă, adevărul este că este destul de confortabilă, de eficientă și de funcțională. Așadar, pare că va mai rămâne alături de noi încă cel puțin un secol de acum încolo.