monitorulcj.ro Menu
Economie

Creștere de prețuri pe piața de auto rulate (P)

Producătorii de automobile noi se concentrează în ultima perioadă pe producția SUV-urilor sau a crossoverelor, însă costurile tot mai mari ale combustibilului a dus la o creștere record pe piața de auto rulate din întreaga lume a unui alt segment, al automobilelor de clasă mică.

Prețul pe un automobil rulat în prima jumătate a anului 2018 a fost în medie de 19 657 dolari, cu 2.2% mai mult în comparație cu aceeași perioadă din 2017 și cu o creștere de 18% față de anul 2005. Acest trend se datorează atenției mai mari pe care o acordă cumpărătorii de automobile rulate, fluctuațiilor financiare de pe piața auto.

                Motivul pentru care prețul unui autovehicul rulat subcompact și compact a crescut în ultima perioadă îl reprezintă prețul tot mai mare al combustibilului, atingând un record al ultimilor 4 ani. Din acest motiv, pe piața mondială a autovehiculelor second hand, prețurile subcompactelor a crescut  cu 3%, iar cel al compactelor cu 3.9%.


                Creșterea prețurilor la combustibil este dublată și de trendul producătorilor de autovehicule de a se concentra pe producția de crossovere și compacte în defavoarea mașinilor de clasă medie. Conform unei analize realizată de către Horia Braun, economistul-şef al BCR, pentru AGERPRES, creşterea preţurilor la carburanţi din ultimele trei luni a fost determinată în bună măsură şi de aprecierea dolarului, nu doar de creşterea preţului la petrol, moneda americană apreciindu-se printre altele pe fondul supra-performanţei economiei Statelor Unite faţă de celelalte economii ale lumii şi al relativei accelerări a retragerii stimulilor monetari de către banca centrală a SUA (Fed).

                Trendul masinilor rulate pare a fi urmat chiar și la noi în țară unde, în 2018, topul automobilelor second hand este ocupat de branduri precum, Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus, BMW Seria 3 și Audi A4,  modele ce fac parte din clasa compactă.