Economie

Locuințele se scumpesc, dar mai încet. Creștere de doar 5% la Cluj, în primele 6 luni.

Apartamentele din Cluj-Napoca rămân cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie de 1.522 de euro pe metru pătrat.

Evoluţia pieţei rezidenţiale în primele 6 luni din 2018 confirmă aşteptările cu privire la încetinirea ritmului de creştere a preţurilor. Un studiu imobiliar arată că, după o scădere de 1,2% în luna iunie, preţul mediu solicitat se situează la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat util.

„Preţul mediu de acum este cu doar 3,1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului, un ritm de creştere considerabil mai lent decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre comparaţie, în primul semestru din 2017, preţurile apartamentelor s-au majorat, în medie, cu 6,7% la nivel naţional (până la 1.120 de euro pe metru pătrat util)”, arată un studiu al Imobiliare.ro.


Potrivit studiului, tendinţa de încetinire a creşterii preţurilor este, de departe, cea mai evidentă în Cluj-Napoca. „Dacă în prima jumătate a anului trecut apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai puţin de 10%, în acest an ritmul de creştere este la jumătate”. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 de euro pe metru pătrat util, la finalul lunii iunie. Ambele segmente de piaţă analizate au resimţit o temperare a ritmului scumpirilor. „Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.553 de euro pe metru pătrat, iar cele noi la 1.492 de euro pe metru pătrat”, mai arată autorii studiului.

Luna trecută, pretenţiile vânzătorilor de apartamente din Bucureşti s-au majorat uşor, respectiv cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 de euro pe metru pătrat util.


În Braşov, studiul arată o creştere de 2,8% pe parcursul lunii iunie, de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat util.

Ultimele Stiri
abonare newsletter