monitorulcj.ro Menu
Economie

Investiția de 100 de mărci care i-a adus unei familii din Cluj afaceri de 22 de mil. euro cu un produs banal folosit de mii de firme (P)

Sunimprof Rottaprint, un business românesc de familie înfiinţat de soţii Arnella şi Cristi Nechita Rotta în urmă cu 27 de ani cu 100 de mărci, face afaceri de 20,2 de milioane de euro anual, printr-o tipografie flexografică axată pe producţia de etichete autoadezive.

Pentru anul în curs, antreprenorii şi-au fixat un obiectiv de creştere de circa 10%, până la 22 de milioane de euro.

“Produsul nostru de bază e eticheta autoadezivă, iar aici ne mândrim cu o cotă de piață de peste 32%. De la o suprafață de 20 mp în 1991 am ajuns la 6780 mp, iar de la producția tipărită de la 12.000 de metri liniari în 1991 am ajuns la aproape 112 milioane metri liniari. Noi lucrăm foarte mult pentru micul consumator, salam, brânză, iaurt şi din cauza asta aici avem mulţi clienţi. Clienții noștri sunt din toate domeniile, toate firmele sunt consumatoare de etichete, dar cu preponderență lucrăm pentru mâncare: carne, lactate, băuturi, dar avem clienți și din automobile, din industria chimică. Producem etichete autoadezive, capace de folie de aluminiu, etichete promoționale, manşoane de îngheţată se fac doar în Apahida, ambalaje pentru unt. Avem 800 de clienţi activi. Ca plan de investiţii avem stabilit din 2013 până în 2021: 22 milioane euro. Pe piaţa din România este loc de creştere, dar la o cotă de piaţă de peste 30% e greu să faci ceva spectaculos”, a declarat Cristi Nechita-Rotta, director general Sunimprof Rottaprint.


În 1991, soții Rotta, pe atunci studenți, au cumpărat un utilaj tipografic din banii proprii și așa au început afacerea.

“Tot timpul am investit, noi suntem o afacere de familie, timp, bani, suflet, energie, 24 de ore din 24. Am început cu 100 de mărci şi entuziasm, curaj, nebunie, în anii 90 era o euforie generală. Am făcut firma şi am avut capitalul de lucru. Noi, în afară de energie, forţă, prieteni, entuziasm, nu am avut nimic. Ne doream un business dar nu ştiam ce, ideea era să facem ceva care e bun pentru toată lumea, care îl foloseşte toată lumea şi în condiţii de pace şi de război. Noi ne-am gândit la plasa de 1 leu cu reclame, voiam să facem plase cu reclame, precum cele cu Marlboro. Noi suntem direct dependenți de piață. Când creşte consumul pe piaţă avem de lucru, când lumea nu consumă, nu se cer etichete și avem de suferit. Oricât ar scădea piaţa şi ar fi criză oamenii consumă iaurt, brânză, salam, pâine. Dacă clienţii erau din imobiliare, transport, auto, probabil că nu mai existam în ziua de astăzi”, spune Arnella Rotta.


Există trei jucători mari pe plan mondial care îi curtează, dar Cristi Nechita-Rotta spune că nu se gândește să vândă firma. “Nu considerăm că astăzi, de exemplu, e momentul oportun să vindem firma sau acțiuni din firmă. Noi dorim să continuăm cu firma”, spune acesta.

Cât despre haosul din domeniul fiscal, Cristi Nechita-Rotta precizează: „Ne-ar place un mediu de afaceri stabil, sănătos, asta ne-ar ajuta cel mai mult. Nu ne trebuie să ne dea  cineva bani de pomană, nu avem contracte cu statul, nici nu ne dorim. Cel mai important pentru noi ar fi o stabilitate inclusiv din punct de vedere fiscal și financiar. Să ştii şi să fii sigur că dezvolţi proiecte pe termen mediu şi lung, nu să le începi și după un an de zile să se schimbe toate premisele de la care ai plecat. Stabilitate, asta ar fi pentru noi. Sigur că ne dorim o piaţă sănătoasă pentru toate industriile”, a mai spus Rotta.


Sunimprof Rottaprint este cea mai mare tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive din România. Cu o experienţă de 27 ani, compania cu sediul în comuna Apahida, judeţul Cluj, deţine în prezent 4 centre logistice în România: Timişoara, Braşov, Ilfov, Paşcani şi 2 centre logistice în Ungaria şi Germania, în care lucrează peste 250 de angajaţi.