Economie

Planul oficial al ANAF de stors ”sume suplimentare” de la contribuabili - FOTO

Un raport de activitate al ANAF arată, în premieră, că angajații Fiscului au sarcină de serviciu să aducă mai mulți bani la buget decât declară și plătesc impozite companiile.

Ar fi prima dovadă a faptului că la nivelul ANAF este instaurată această practică, cunoscută în mediul de afaceri la nivel informal, dar niciodată dovedită. Fila relevantă a acestui raport a fost publicată pe pagina sa de Facebook de către senatorul Florin Cîțu.

Trebuie precizat că un document intern al Fiscului, care conținea informații similare, a mai fost publicat de presă în luna mai 2017, dar ANAF (condus la acea dată de către Bogdan Stan) a negat imediat, cu vehemență, autenticitatea respectivului document, scrie cursdeguvernare.ro.


De această dată însă, informațiile sunt cuprinse, asigură Florin Cîțu, într-un document ce nu mai poate fi contestat: Raportul de activitate pe 2017 al Direcției Generale a Finanțelor Publice București.

Planul oficial de stors ”sume suplimentare” de fiecare inspector al ANAF de la contribuabili


Potrivit documentului, fiecare inspector are un plan de colectare a unor sume suplimentare ca urmare a inspecțiilor fiscale la contribuabili persoane juridice și la contribuabili persoane fizice.

Planul de ”încasări suplimentare” a fost, în 2017, de:


3,33 milioane lei per inspector de la companii
650 mii lei per un inspector de la persoane fizice

În document se scrie, la capitolul ”Observații”: S-a depășit nivelul programat cu 32,50%


Două sunt chestiunile de principiu care le ridică acest document:

Faptul că Fiscul, deși o neagă permanent, pleacă în controale cu prezumția de vinovăție a contribuabilului


Faptul că Fiscul alege calea ușoară să facă rost de bani, adică este îndreptat spre zone în care, mai bine sau mai rău, contribuabilul declară și plătește impozite, fiind ocolite cu bună-știință zonele în care evaziunea este în floare sau acțiunile de recuperare a prejudiciilor constatate de instanțe.

Etichete: taxe contribuabili anaf
Ultimele Stiri
abonare newsletter