Economie

Ministerul Transporturilor se laudă că, în 2017, a construit 23 de kilometri de autostradă. Care este de fapt adevărul

Ministerul Transporturilor susţine că în România au fost construiţi, anul trecut, 23,78 de kilometri de autostradă. În realitate însă este vorba nu de construcţia, ci de finalizarea unor bucăţi din două loturi de autostradă care aveau în total 54 de kilometri şi la care lucrările începuseră în 2013 şi 2014 şi aveau termen de predare 2016.

Mai exact, este vorba de 15 kilometri din cei 28,6 ai autostrăzii Lugoj-Deva şi 8,7 kilometri ai sectorului Gilău-Nădăselu, din Autostrada Transilvania, pe care oricum nu se poate circula pentru că nu este gata Podul peste Someş.

Lucrările a lotul 2 din autostrada Lugoj-Deva, care are 28,6 kilometri, au început la 27 noiembrie 2016 şi trebuiau finalizate până la 27 mai 2016, potrivit datelor oficiale de pe site-ul CNAIR. Cu aproape un an mai târziu decât termenul de finalizare, în februarie 2017, sunt recepţionaţi 15,8 kilometri ai sectorului Dumbrava-Deva, deci mai puţin de jumătate din cât de promisese.


Aceeaşi situaţie este şi în cazul sectorului Gilău-Nădăşelu, al autostrăzii Transilvania. Această bucată face parte din tronsonul 3A, Gilău- Mihăileşti, care are o lungime totală de 25,5 kilometri. Lucrările la sectorul Gilău-Nădăşelu au început în 7 aprilie 2014 şi trebuiau finalizate în doi ani. Nu s-a întâmplat acest lucru, recepţia având loc abia în noiembrie 2017.

„Urmare ploilor abundente din anul 2016, s-au înregistrat lunecări ale unor taluze, care au impus reproiectarea soluţiilor de consolidare a acestora . Cu toate acestea, termenul estimat pentru finalizarea lucrarilor va fi respectat, însa este de precizat că şi în condiţia în care termenul de finalizare se va respecta, acest tronson nu va fi funcţional decât după finalizarea lucrărilor la Podul peste Someş”, se arată într-un document al CNAIR privind stadiul proiectelor de autostrăzi. 


Într-un răspuns la o interpelare a deputatului PMP, Eugen Tomac, Ministerul Transporturilor susţine că ci 23,78 de kilometri au fost construiţi în 2017.

„Conform datelor furnizate de CNAIR SA, în anul 2017 au fost construţi 23,78 km de autostradă. Astfel, au fost finalizaţi 15,08 km din cadrul lotului 2 al „Autostrăzii Lugoj-Deva (sector Dumbrava-Deva), proiect cu contract de finanţare semnat, şi 8,7 km din cadrul proiectului Autostrada Transilvania, sector Gilău-Borş, secţiunea 3A, proiect aflat în portofoliul POIM 2014-2020”, se arată în răspunsul Ministerului Transporturilor. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter