monitorulcj.ro Menu

Economie

Ce se ascunde în spatele afacerilor „bani pe net din click-uri”?

Sub denumirea de „afaceri online”, diverse site-uri promit câştiguri uşoare şi rapide, însă în loc să obţină profit, utilizatorii pierd bani.

„Paid to click” (PTC) sau “bani pe net din click-uri” a devenit o metodă populară de înşelătorie căreia îi cad pradă tot ai mulţi internauţi.

Atraşi de câştiguri lunare care pot echivala cu un salariu mediu “cu doar puţină implicare”, “investitorii de ocazie” ajung să scoată mai mulţi bani din buzunar decât primesc.

“Afaceri online apar şi dispar în fiecare zi. Cele mai multe dintre ele sunt înşelătorii, iar majoritatea, atunci când dispar, dispar de tot. Două lucruri am învăţat din această experienţă: în primul rând, nu există nicio afacere online 100% sigură şi în al doilea rând, în aceste afaceri trebuie să investeşti doar atât cât îţi poţi permite să pierzi”, declară unul dintre “investitori”.

Ce sunt afacerile PTC?

PTC este prescurtarea de la Paid To Click şi înseamnă „plătit pentru a da click”. Un PTC este un site care plăteşte pentru vizualizarea unor link-uri timp de câteva secunde. Pentru fiecare link pe care îl vizitează, utilizatorul primeşte bani, în general 1 cent.

Însă, pentru a câştiga mai mulţi bani, acesta trebuie “să investească” într-un sistem de “referări”. “Referării” sunt persoane care se înregistrează prin utilizator şi care îi aduc acestuia un venit de 0,5 cenţi per click. În momentul în care se înregistrează pe un PTC, acesta creează automat un link personalizat numit “referral link” pe care îl poate folosi pentru a invita alte persoane să se înscrie. Cei care se înscriu prin link-ul utilizatorului, vor deveni automat “referării” săi.

Pentru a creşte numărul de referări, deci câştigurile, utilizatorilor li se prezintă posibilitatea să închirieze sau să cumpere “referrali” care să lucreze pentru ei. Aici începe partea interesantă a afacerii, deoarece utilizatorul începe să scoată bani din buzunar şi să investească. Odată stârnită dorinţa de câştig, site-urile lasă utilizatorul să decidă ce sumă doreşte să obţină: “depinde doar de tine cât timp şi câţi bani vrei să investeşti”, se arată pe unul dintre ele.

Care este scopul lor?

Firmele de publicitate primesc bani pentru serviciile oferite, bani din care plătesc utilizatori care să dea click-uri pe reclama oferită de ei făcând trafic pe pagină şi asigurând în felul acesta clienţii de succesul reclamelor. Aici intervin site-urile PTC care aduc firmelor de publicitate utilizatorii doriţi.

Cei care îşi fac reclamă prin intermediul firmelor de publicitate sunt înştiinţaţi despre această practică doar atunci când scopul lor este de a creşte prestanţa paginilor în Google ranking.

Agenţiile clujene spun că nu recurg la astfel de metode

Reprezentanţii agenţiilor de publicitate clujene au declarat pentru Monitorul că nu cunosc ca această modalitate de a obţine vizualizări să fie folosită la Cluj sau în restul ţării.

“Nu aş recomanda clientului acest lucru nici dacă şi-ar dori să crească ranking-ul paginii sale pe Google deoarece nu atrage consumatori ai serviciilor sau produselor pentru companie, prin urmare nu prezintă beneficii palpabile”, a precizat Darius Groza, responsabil cu promovarea on-line al Vitrina Advertising.

Cu toate acestea, site-urile de acest gen s-au înmulţit în ultima vreme ca ciupercile după ploaie, iar numărul celor înşelaţi de asemenea.

Exemplu de “ţeapă”

Unul din site-urile PTC care a devenit nefuncţional, onBux, “a dat ţeapă” tuturor, de la cei care au investit sute de dolari până la cei care au dat click-uri doar o lună pe reclame.

“Acum 10 luni, când m-am înscris în acest site PTC, am crezut că e o afacere serioasă, din care se pot câştiga bani frumoşi. Din păcate nu a fost aşa, şi începând din luna februarie a acestui an, onBux a început să scârţâie. La început au dispărut plăţile instantanee, sub pretextul intrării în verificări, apoi au încetat plăţile prin PayPal, după aceea cele prin AlertPay, iar acum nu se mai fac plăţi deloc. Sunt foarte mulţi membrii care îşi aşteaptă banii de luni bune, iar printre ei mă număr şi eu”, a precizat unul dintre cei înşelaţi. Bilanţul afacerii a dat cu minus, după cum relatează un alt păgubit. “În decembrie 2010 am investit 100 de doalri în onBux, cu speranţa că îi voi recupera în trei luni şi apoi voi trece pe profit. La 1 februarie 2011, am scos 31,32 de dolari, iar peste o lună am vrut să scot 34,02 dolari, dar am intrat în «verificări», mi-a fost restricţionat accesul la forum şi nu am primit niciun ban, până în ziua de azi. Astfel, se poate spune că am pierdut 68,68 de dolari în afacerea onBux”, povesteşte investitorul “ţepuit”.