Economie

Angajaţii part-time au TAXELE mai mari ca veniturile. Ce spune Ministerul Muncii.

Guvernul pregăteşte un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru mărirea salariilor brute ale personalului auxiliar din instituţiile de stat, bugetari încadraţi cu norme part-time, care, în prezent, trebuie să plătească taxe mai mari decât salariile nete pe care le încasează.

Un exemplu dat de mai multe ori de ministrul Muncii este cel al femeilor de serviciu din instituţiile de învăţământ.

Astfel, la un salariu net de 500 de lei, în prezent, taxele sunt de 665 lei, fiind nevoite să aducă de acasă 150, au explicat reprezentanţii Ministerului Muncii.


Ordonanţa de Urgenţă pregătită de Ministerul Finanţelor este menită să reglementeze această situaţie, să compenseze taxele pentru angajaţii part-time din sistemul de stat, urmând a li se mări salariul brut, astfel încât să rămînă cu acelaşi net, au precizat sursele citate, potrivit Mediafax.

Olguţa Vasilescu: La următoarea şedinţă de Guvern vom rezolva problema angajaţilor part-time


Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la prima şedinţă de Guvern se va emite o ordonanţă de urgenţă prin care să se rezole situaţia salariilor bugetarilor angajaţi part-time, ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile.

„Întrucât în sectorul bugetar sunt angajaţi part-time pe ocupaţii cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori etc., s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă vreunul dintre aceşti angajaţi poate fi încadrat la excepţiile din OUG 79/2017. De asemenea, în proxima şedinţă de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiţii, va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă”, a declarat ministrul Muncii, făcând referire la situaţia bugetarilor angajaţi part-time, ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile la stat.


Potrivit ministrului, Consiliul Economic şi Social (CES) nu ar fi pus ordonanţa pe ordinea pe zi la ultima şedinţă.

"Din păcate, de la Consiliul Economic şi Social ne-a venit o veste proastă, pe care nu am reuşit să o înţelegem. Deşi sindicatele au cerut în ultimele zile să găsim o soluţie să rezolvăm această problemă şi am întocmit această ordonanţă, astăzi (marţi-n.r.) CES nu a pus-o pe ordinea de zi. Reprezentanţi ai sindicatelor au votat să nu fie pusă pe ordinea de zi. Mă face să mă gândesc dacă aceşti reprezentanţi chiar îi reprezintă pe salariaţi", a mai arătat ministrul Muncii.


De asemenea, Lia Olguţa Vasilescu a mai declarat că angajaţii part-time, în marea lor majoritate, lucrau 8 ore, dar erau pontaţi cu două sau patru ore, ceea ce le afecta cuantumul drepturilor la pensie.

„Legea salarizării nu afectează sub nicio formă drepturile salariale ale acestora. Dar în OUG nr. 79/2017 s-a stabilit că angajaţii plătesc contribuţii la nivelul salariului minim”, mai susţine ministrul Muncii.

Etichete: taxe part time
abonare newsletter