Economie

Clujenii vând scump, dar sunt dispuşi să negocieze

Cei mai deschiși să „lase din preț” la vânzarea de apartamente sunt, adesea, cei care au și cele mai mari pretenții, arată specialiştii în imobiliare. Cele mai recente date statistice arată că vânzătorii de locuințe din Cluj-Napoca negociază, în medie, 3,7%.

Se știe că prețurile cerute de vânzătorii de locuințe pot fi sensibil diferite față de valorile finale, de tranzacționare.

Diferența este dată atât de „ajustarea” pretențiilor vânzătorilor după publicarea unei oferte, cât și de marja de negociere acceptată de către aceștia în momentul găsirii unui cumpărător.


Marja de negociere s-a diminuat

Cel mai recent raport de piață publicat de un site de imobiliare arată că marja de negociere pentru apartamentele tranzacționate în cele mai mari șase orașe ale țării s-a diminuat în ultimul trimestru din 2017 față de cel anterior.

Acest fapt poate fi pus în legătură cu tendința generală de temperare a ritmului de creștere a prețurilor resimțită spre finalul lui 2017, ce ar avea ca efect, în contrapunct, o disponibilitate mai scăzută a proprietarilor de a-și mai reduce așteptările odată ajunși în faza de negociere.


Cât de dispuşi sunt clujenii să negocieze

Astfel, cele mai recente date statistice arată că vânzătorii de apartamente lasă la preț, în medie, 3,7% în Cluj-Napoca (față de 4% trimestrul trecut), 3,5% în Brașov (în scădere de la 3,7%), 3,2% în București (față de 3,3%), 3% în Timișoara (față de 3,3%), 2,4% în Iași (față de 2,7%) și, respectiv, 2,2% în Constanța (de la 2,5% trimestrul trecut). Este semnificativ faptul că orașul cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament, respectiv Cluj-Napoca, are și cea mai mare marjă de negociere, în vreme ce, în Iași, centrul regional cu cele mai ieftine apartamente, acest indicator are una dintre cele mai scăzute valori.

Un alt indicator, perioada de vânzare

Perioada de vânzare a crescut pe final de an. Alături de marja de negociere, un alt indicator important asupra evoluției pieței este dat de perioada de vânzare. Potrivit datelor analizei, în intervalul octombrie-decembrie, timpul necesar pentru vânzarea unui apartament a ajuns la 81 de zile – față de o medie de 74 de zile în cele trei luni anterioare. Această tendință s-ar explica, pe de o parte, prin ciclicitatea pieței rezidențiale, dat fiind că apetitul pentru achiziții scade de obicei în trimestrul al patrulea față de cel de-al treilea; pe de altă parte însă, prelungirea perioadei de vânzare pentru un apartament poate avea drept cauză și tendința unor potențiali cumpărători de a-și amâna deciziile de achiziție din pricina instabilității financiare și epuizării fondurilor pentru programul Prima Casă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter