Economie

Se modifică impozitul auto în 2018. Cine are motoare mari, va plăti puţin. Motoarele mici, taxe majorate. Ce mașini conduc parlamentarii Clujului care susţin iniţiativa

Parlamentarii vor să modifice impozitul auto, astfel încât proprietarii maşinilor cu capacitate cilindrică mare să plătească mai puţin. Potrivit iniţiativei, ar uma să crească impozitul pentru cea mai populară mașină în rândul românilor, Dacia Logan. 61 de parlamentari au iniţiat proiectul. Printre semnatari se numără şi trei aleşi din Cluj.

sursa foto stirile protv.ro sursa foto stirile protv.ro

61 de parlamentari - printre care și trei deputați clujeni - au depus un proiect de lege (aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b609&an_cls=2017) prin care impozitele auto vor scădea şi cu 90%. Motivul invocat de aceştia este numărul mare de maşini înscrise în Bulgaria, maşini care se vor întoarce la fiscul românesc.

Toată lumea s-a bucurat când Liviu Dragnea a eliminat taxa auto. Însă taxa revine în 2018 sub altă formă şi va fi plătită inclusiv de toţi cei 500.000 de noi proprietari de automobile aduse de afară în această perioadă fără taxă. La fel se poate întâmpla şi cu impozitul auto. O taxă pe care parlamentarii doresc acum să o scadă, probabil o momeală pentru cei cu maşini "pe Bulgaria".


Potrivit proiectului, maşinile cu motoare de sub 2.000 cmc vor avea o metodă de calcul prin care se înmulteşte cu 0.06 capacitatea cilindrică, iar la cele de peste 2.000 cmc se va înmulţi cu 0.12. De exemplu, dacă acum un şofer care are o maşină cu motor de 3.0 litri plăteşte în jur de 2.100 de lei, după intrarea în vigoare a legii va plăti doar 360 de lei.

Un exemplu extrem este cel al unei maşini cu motor de 6.3 litri, cum este cazul unui Mercedes-Benz AMG. Acum, şoferul unui asemenea exemplar achită anual circa 10.000 de lei impozit, dar va ajunge să plătească numai 756 de lei, a calculat site-ul specializat 4tunning.ro.


La polul opus, posesorii de automobile obişnuite, cu motoare cuprinse între 1.2 şi 1.8 litri vor avea impozitele majorare. De exemplu, orice proprietar de Logan va plăti anual în loc de 56 de lei, 84 de lei. De fapt, aici este şi "cheia" acestei legi: majoritatea românilor au maşini de capacitate cilindrică între 1.0 şi 2.0 litri. Aici taxele se vor majora. Mai bine iei câte 30 de lei de la fiecare posesor de Logan decât câte 10.000 de lei de la fiecare şofer de AMG, nu?

În prezent, pentru o mașină cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc, impozitul datorat este de 56 de lei, pentru 1.900 cmc - 171 de lei, pentru 3.000 cmc - 2.160 lei, iar pentru un autovehicul cu 4.000 cmc proprietarul trebuie să plătească 5.800 de lei.


Dacă proiectul urmează să fie adoptat, pentru un autoturism cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc proprietarul va plăti 84 de lei, pentru unul cu 1.900 cmc va plăti 114 lei, pentru unul cu 3.000 cmc va plăti 360 de lei, iar pentru unul cu 4.000 cmc suma va fi de 480 de lei.

Printre deputații care au semnat acest proiect se numără şi parlamentarii de Cluj Adrian Oros şi Sorin Moldovan (PNL) şi Emanuel Ungureanu (USR). Aceștia își motivează propunerea de modificare legislativă susţinând că scăderea nivelului impozitării maşinilor îi va convinge pe români să nu mai apeleze la soluţia înmatriculării maşinilor în alte țări, unde taxele sunt sensibil mai mici.


Potrivit declaraţiei de avere completată pe anul trecut, Adrian Oros are două autoturisme: un Volkswagen Golf şi un BMW, iar Emanuel Ungureanu deţine un autoturism Volkswagen. Potrivit declarației sale de avere, Sorin Moldovan nu are în proprietate niciun autoturism.

Ultimele Stiri
abonare newsletter