Economie

Apartamentele se ieftinesc ca efect al instabilităţii cursului şi creşterii ROBOR

În Cluj, unde preţurile sunt mai ridicate, apartamentele se ieftinesc, arată specialiştii în imobiliare.

Apartamentele se ieftinesc ca efect al instabilităţii cursului şi creşterii ROBOR Apartamentele se ieftinesc ca efect al instabilităţii cursului şi creşterii ROBOR

Preţul apartamentelor în Craiova trece de pragul de 1.000 euro/mp, însă în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, unde preţurile sunt mai ridicate, apartamentele se ieftinesc în noiembrie ca efect al instabilităţii cursului şi al creşterii ROBOR, potrivit analizei publicate de un site de imobiliare.

Pe parcursul lunii noiembrie, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional, noi şi vechi, s-au apreciat cu 0,7%, ajungând la 1.171 de euro pe metru pătrat util (faţă de o medie de 1.163 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie), în general sub influenţa evoluţiei preţurilor în oraşele mai mici.


La Cluj, apetitul cumpărătorilor s-a diminuat

În oraşele mari precum Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, unde preţul a crescut constant în ultimul an, apetitul cumpărătorilor s-a diminuat ca urmare a creşterii ROBOR şi a instabilităţii cursului de schimb valutar, având ca rezultat o scădere a încrederii populaţiei cu consecinţă directă în cererea de apartamente. Prin urmare, se înregistrează scăderi ale preţurilor în aceste oraşe, scrie Mediafax.

În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor au avut, luna trecută, un avans de 0,1%, de la 1.446 la 1.447 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din blocurile vechi, care sunt şi cele mai scumpe, s-au ieftinit uşor, respectiv cu 0,3%, de la 1.511 la 1.506 euro pe metru pătrat util. Unităţile locative nou-construite s-au apreciat însă cu 0,4%, de la 1.377 la 1.383 de euro pe metru pătrat util.


Care sunt preţurile în alte oraşe

În Bucureşti, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul construcţiei, s-a diminuat uşor, cu 0,2% mai exact, de la 1.274 la 1.271 de euro pe metru pătrat util. Tendinţa de scădere a fost susţinută în mod exclusiv de segmentul unităţilor locative noi, care s-au ieftinit cu 1,6%, de la 1.337 la 1.316 euro pe metru pătrat util; locuinţele vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1%, de la 1.196 la 1.208 euro pe metru pătrat util.

Preţurile au crescut în Braşov de la 990 la 1.000 de euro pe metru pătrat util. În urma acestei creşteri, Braşovul atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util în ceea ce priveşte preţul mediu al apartamentelor. Locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de toamnă (de la 994 la 1.001 euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 973 la 997 de euro pe metru pătrat util).


Dintre marile oraşe analizate, Constanţa este cel în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie, aşteptările vânzătorilor majorându-se cu 2,3%, de la 1.059 la 1.083 de euro pe metru pătrat util. Cel mai semnificativ avans a avut loc pe segmentul locuinţelor din blocurile vechi, care s-au scumpit cu 2,4%, de la 1.058 la 1.083 de euro pe metru pătrat util. Unităţile locative noi s-au apreciat şi ele, însă cu 1,8%, de la 1.065 la 1.084 de euro pe metru pătrat util.

Etichete: imobiliare preturi
Ultimele Stiri
abonare newsletter