Economie

Ce amenzi riscă angajatorii care nu acordă zile libere când sunt sărbători legale

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj aduce în atenţia angajatorilor faptul că zilele de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei şi 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, sunt zile de sărbatoare legală stabilite prin lege, ca urmare nu se lucrează.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj  atrage atenţia angajatorilor că zilele de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei şi 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, sunt  zile de sărbatoare legală stabilite prin lege, ca  urmare nu se lucrează.

“Conform dispoziţiilor Codului Muncii în zilele de sărbătoare legală angajatorii au obligaţia de a acorda zile libere lucrătorilor. Angajatorii, care au activităţi care se desfăşoară în regim  continuu sau activitatea acestora nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului unităţii, pot fi exceptaţi de la obligaţia de a acorda zile libere angajaţilor cu condiţia ca timpul lucrat în aceste zile să fie compensat, conform dispoziţiilor în vigoare.


Rezultatele activităţilor de control desfăşurate de către ITM Cluj, în perioadele în care legea stabileşte că nu se lucrează, a condus la concluzia că există o serie de anagajtori care ignoră   norma  impusă de Lege.

Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii  în zilele de sărbători legale, sunt pasibili de amezi cuprinse între 5.000 si 10.000 lei”, atrag atenţia reprezentanţii ITM Cluj.

Etichete: itm cluj amenzi
Ultimele Stiri
abonare newsletter