Economie

New York Times: România, creștere economică pe datorie

Publicația americană New York Times avertizează că actuala creștere economică din România este nesustenabilă, se bazează pe o creștere artificială a consumului, generată de măriri salariale exagerate ale guvernului, și riscă să declanșeze o nouă criză economică.

New York Times: România, creștere economică pe datorie New York Times: România, creștere economică pe datorie

În ciuda creșterii economice record pentru Europa, scrie New York Times, mulți economiști sunt pesimiști că România ar putea continua în același ritm. Ba chiar unii se tem că următoarea criză din Europa capătă acum contur.

Ca să crească salariile, guvernul român a neglijat investițiile în infrastructură.


O mare parte din creșterea pe care a trăit-o România este produsul unui boom al consumului – unul finanțat de creșterile de salarii din sectorul public de către un guvern a cărui generozitate populistă presează limitele de bun simț ale aritmeticii, notează prestigioasa publicație americană.

“Pentru a plăti majorări salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investiții în autostrăzi și alte lucrări publice. Infrastructura dărăpănată a României pune de multă vreme o frână seroasă afacerilor. Temerea este că majorările salariale plus reducerile de taxe au generat o explozie de moment a activității economice, dar care va lăsa țara îndatorată”, conchide New York Times.


Fitch Ratings, agenția globală de rating, a avertizat recent ca aceste cheltuieli riscante ale României ar putea genera un deficit bugetar mai mare de 3% din producția economica. Acest lucru ar contraveni normelor Uniunii Europene care limitează deficitele bugetare.

“Nu se va termina bine”, a declarat senatorul Florin Cîțu, membru al Partidului Național Liberal de opoziție, și fost economist-șef la banca de investiții ING. “Va exploda în fața noastră.”, a declarat el pentru NYT.


Chiar și liderii de sindicat spun că guvernul aruncă cu banii fără o strategie serioasă.

“Nu există nici o îndoială că salariile trebuiau să crească, dar nu așa”, spune Bogdan Iuliu Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, care reprezintă aproximativ 600.000 de lucrători români – printre care profesori, ofițeri de poliție și funcționari publici .


Citiţi articolul integral aici

Etichete: crestere economica
Ultimele Stiri
abonare newsletter