Economie

UE va aborda tema calităţii PRODUSELOR cu dublu standard, pentru remedierea clivajului între ţările din Est şi Vest

Uniunea Europeană speră să remedieze disensiunile puternice cu statele estice prin abordarea problemei produselor de calitate inferioară comercializate în fostul Bloc comunist, aceasta urmând să fie una dintre temele din cadrul discursului preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

UE va aborda tema calităţii PRODUSELOR cu dublu standard, pentru remedierea clivajului între ţările din Est şi Vest UE va aborda tema calităţii PRODUSELOR cu dublu standard, pentru remedierea clivajului între ţările din Est şi Vest

În discursul anual despre starea Uniunii programat miercuri, Jean-Claude Juncker va oferi susţinere Slovaciei, Cehiei şi Ungariei, care au denunţat de mult timp faptul că în Europa de Est sunt vândute produse de calitate inferioară - de la alimente la cosmetice - sub aceleaşi branduri şi ambalaje utilizate pe pieţele occidentale, potrivit Mediafax.

"Disensiunile privind «dubla calitate a produselor» au culminat în luna martie, când premierul Slovaciei, Robert Fico, a acuzat Bruxellesul că nu tratează suficient de serios nemulţumirile. Robert Fico a catalogat problema drept «scandal internaţional» şi «insultă». Calitatea produselor constituie o problemă sensibilă pentru anumite noi state membre ale Uniunii Europene, unde au existat scandaluri despre companii occidentale care făceau dumping cu produse de standarde inferioare după căderea comunismului", scrie editorialistul Mehreen Khan, într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "UE va aborda problema «standardelor duble ale produselor» pentru a atenua clivajele Est-Vest".


"Scandalul privind dubla calitate a produselor a alimentat resentimentele în state est-europene, unde oamenii consideră că sunt trataţi ca cetăţeni de categoria a doua. Unele ţări sunt deja nemulţumite de solicitarea Bruxellesului privind acceptarea imigranţilor extracomunitari pe baza unor cote obligatorii şi de tentativa Franţei de contracarare a principiului angajaţilor detaşaţi (...)", explică FT.

Potrivit propunerilor formulate de Jean-Claude Juncker pentru următoarele 12 luni, Bruxellesul ar urma să promită alocarea a aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autorităţile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.


Dovezile privind vânzarea sistematică a unor produse inferioare nu sunt foarte clare, iar măsurile Comisiei Europene sunt menite să standardizeze metodele de testare şi să furnizeze expertiză autorităţilor de reglementare pentru a spori presiunile asupra companiilor multinaţionale. Producătorii argumentează că ingredientele unui produs pot fi diferite de la un stat la altul în funcţie de gusturile locale. Practica este permisă de reglementările pieţei comunitare atât timp cât ingredientele sunt scrise clar pe etichete.

Bruxellesul nu intenţionează să introducă măsuri de blocare a practicilor actuale, dar va utiliza reglementările europene în domeniul protecţiei consumatorilor pentru a garanta că nu sunt induşi în eroare clienţii.


Vera Jourova, comisarul UE pentru Consumatori, a argumentat că obiectivul este vânzarea unor produse de aceeaşi calitate pe piaţa comunitară. "Nu dezvăluim nume şi nu facem de ruşine companii, dar, dacă după teste nu vom constata îmbunătăţiri, se va şti public ce branduri sunt implicate şi este posibil ca şi consumatorii să exercite presiuni", a explicat Jourova.

Propuneri privind măsuri în acest domeniu probabil vor fi discutate cu ocazia unei reuniuni organizate de Guvernul slovac la Bratislava în luna octombrie.


"Nu vrem să mâncăm şi să bem mizerii, vrem produse de aceeaşi calitate", afirma în urmă cu câteva zile Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei.

Etichete: alimente ue
Ultimele Stiri
abonare newsletter