Economie

ANALIZĂ. Euro a urcat vineri seară la 4,6 lei

Evoluția cursului euro/leu din perioada analizată a fost una destul de calmă, acesta fluctuând între un minim de 4,5867 și 4,5886 lei, maxim al ultimelor două luni.

La finalul intervalului media a fost stabilită la 4,5869 lei. Însă situația din piață a fost mult mai agitată, în contextul în care conjunctura internaţională era nefavorabilă monedelor emergente. Tranzacțiile s-au realizat în prima parte a zilei între 4,582 și 4,59 lei, pentru ca în a două parte a ei cotațiile să urce până la un maxim de 4,605 lei, piața închizându-se la 4,598 – 4,601 lei.

Pe lângă factorii externi, deprecierea leului este cauzată de haosul existent în finanțele publice, provocat de politicile populiste ale guvernului PSD-ALDE. Astfel, bugetul general consolidat a încheiat primele şapte luni cu un deficit de 5,14 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, în creştere de aproape trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Aceste tendințe au făcut ca indicatorul de încredere macroeconomică calculat, pe baza estimărilor membrilor CFA România, să scadă în iulie cu 0,3 puncte, la 59,7 de puncte, după ce acesta a pierdut în iunie 6,6 puncte și a coborât la 60 de puncte.

Analiştii CFA România anticipează, de asemenea, deprecierea leului, „valorile mediane ale anticipaţiilor atât pentru orizontul de 6 luni, cât şi pentru cel de 12 luni consemnând un curs anticipat de 4,60", şi majorarea ratelor de dobândă la leu în următoarele luni.


În aceste condiții au apărut tot mai multe propuneri guvernamentale de majorare a unor taxe și impozite dar și idei precum diminuarea contribuţiilor pentru pilonul II de pensii, pe motiv că statul. în opinia premierului Tudose. (sic!) este mai bun administrator. Iar lista continuă.

Revenind la evoluția pieței valutare, se observă stabilizarea cursului dolarului sub pragul de 3,9 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 3,8870 lei, în condițiile în care cotațiile au fluctuat între 3,854 și 3,901 lei.


Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,132 și 1,142 franci/euro, astfel că cursul s-a mișcat între 4,0217 și 4,0379 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 4,0363 lei.

Lipsa din discursul președintei Fed, Janet Yellen, a unor referiri clare la o eventuală nouă majorare a dobânzilor din SUA, până la sfârșitul anului, dar și evitarea de către guvernatorul BCE, Mario Dragi, a pronunțării unui termen pentru încheierea programului european de relaxare cantitativă, au avut efecte importante pe piețele financiare. Cuvântările au fost ținute la întâlnirea băncilor centrale care s-a desfășurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA).


Astfel că după mai multe zile de stagnare a perechii euro/dolar în jurul valorii de 1,18 dolari, la finalul perioadei cotațiile au țâșnit până la 1,1941 dolari, nivel care a mai fost atins la sfârșitul lui ianuarie 2015.

Analiza cuprinde perioada 21 – 25 august​.


Radu Georgescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter