Economie

​Leul va avea o iarnă mai grea, în ton cu creșterea inflației

În lipsa unor factori fundamentali importanţi leul a reușit să se aprecieze comparativ cu principalele valute.

​Leul va avea o iarnă mai grea, în ton cu creșterea inflației ​Leul va avea o iarnă mai grea, în ton cu creșterea inflației

Pe termen lung vor apare presiuni asupra cursului și politicii monetare a BNR, provocate de creșterea inflaţiei. Conform ultimei prognoze a BNR prezentate de Mugur Isărescu, aceasta se va situa la finalul anului la 1,9%, pentru ca la finalul anului viitor să sară la 3,2%. Estimarea pentru 2019 plasează creșterea prețurilor la 3,5%.

Guvernatorul BNR a afirmat că „presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul preţurilor de producţie, odată cu disiparea influenţei dezinflaţioniste a mediului extern. Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare o preţurilor de producţie".


În opinia lui Mugur Isărescu, mişcarea cursului euro/leu a fost decorelată de evoluţiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice şi sociale din acest an, ccea ce nu a lăsat loc de apreciere pentru leu, așa cum a atenționat de mai multe ori de la începutul anului.

La creșterea inflatiei va contribui și recenta propunere de majorare cu peste 40 de bani a accizelor la produsele petroliere, care vor declansa un efect de cascada în întreaga economie.


Pe de altă parte, conform guvernatorului BNR, se conturează „o majorare a excedentului de cerere în economie şi un grad mai mare de tensiune pe piaţa muncii. Mai toţi indicatorii, salariul brut, rata şomajului, confirmă apropierea de un grad maxim de tensionare pe piaţa muncii".

Cursul euro nu a fost influențat de prognozele BNR, astfel că el a fost stabilit la 3,5635 lei, în scădere față de cel de luni, care a fost de 4,5657 lei. Tranzacțiile din piață au fost realizate între 4,561 și 4,565 lei, cotațiile de la ora 14:00 plasându-se la 4,561 – 4,563 lei.


Media dolarului american a coborât de la 3,8702 la 3,8634 lei, cotațiile din piață fluctuând între 3,858 și 3,868 lei.

Moneda elvețiană se menținea pe piețele internaționale aproape de 1,15 franci/euro, astfel că cursul a scăzut de la 3,9745 la 3,9722 lei.


Perechea euro/dolar stagna în jurul pragului de 1,18 dolari, ea fluctuand intre 1,1791 și 1,1824 dolari. Investitorii așteptau publicarea datelor privind indicatorii prețurilor de producție și a celor de consum din SUA, care pot influența viitoarele decizii ale Fed privind dobânda sa cheie.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00​

Etichete: inflatie moneda leu
Ultimele Stiri
abonare newsletter