Economie

Preţul locuinţelor a crescut cu 7% în prima jumătate a anului. Cluj-Napoca, cel mai mare salt

Preţul locuinţelor din Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creştere la nivel naţional, de 10%, în primele şase luni ale anului.

După un avans de 0,5% în iunie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) s-a majorat cu 6,7% în prima jumătate a acestui an, ajungând la 1.120 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.050 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2016).

Cu o singură excepţie, locuinţele noi s-au scumpit vizibil mai mult decât cele vechi în perioada analizată, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.


Cluj-Napoca:

Cu un plus de 10% la şase luni, capitala Transilvaniei şi-a reluat locul în clasamentul naţional al celor mai mari creşteri de preţ; locuinţele clujene costă azi, în medie, 1.372 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.247 de euro pe metru pătrat util la începutul anului – şi, respectiv, faţă de 1.349 de euro pe metru pătrat la finele lunii mai (o diferenţă de 1,7%). În prima jumătate din 2017, apartamentele vechi din oraş s-au apreciat cu 9,6%, de la 1.279 la 1.402 euro pe metru pătrat (de menţionat este însă că o creştere de 2,6% a avut loc doar în luna iunie). Apartamentele noi s-au scumpit însă cu 12,3% în decurs de şase luni (de la 1.184 la 1.330 de euro pe metru pătrat util), ceea ce a contribuit la micşorarea vizibilă a diferenţei de preţ faţă de piaţa veche.


Chiar şi cu astfel de preţuri, se pare că în acest moment cererea este mult mai mare decât oferta. Suplimentarea Programului Prima Casă a influenţat într-un mod pozitiv boom-ul imobiliar.

Cele mai căutate locuinţe, rămân cele din sectorul rezidenţial. Mai exact apartamentele cu 2-3 camere cu preţuri cuprinse între 70.000 şi 90.000 de euro. Se pare că bugetul rămâne în continuare principalul criteriu, la acesta adăugându-se finisarea imobilului şi dacă se poate locui în el imediat după cumpărarea lui. Apoi un cumpărător se va uita la zona în care este amblasat şi utilităţile de acolo, la suprafaţă şi la modul în care sunt compartimentate camerele.


 Potrivit Imobiliare.ro, cele mai căutate cartiere rămân în continuare Gheorgheni, Zorilor, Centru şi Mărăşti. Nici Mănăşturul nu este omis de pe hartă, mai ales că acest cartier deţine un număr mare de proprietăţi datorită suprafeţei sale extinse.

Timişoara:


În oraşul de pe Bega, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu 0,6% în iunie şi, respectiv, cu 8,2% în primul semestru din 2017 (de la 1.027 la 1.111 euro pe metru pătrat util). Timişoara este singurul oraş în care locuinţele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi în ultimele şase luni: astfel, cele dintâi s-au apreciat cu 9,3% (de la 1.018 la 1.113 euro pe metru pătrat), iar cele din urmă cu 4,4% (de la 1.056 la 1.102 euro pe metru pătrat).

Bucureşti:


În ciuda unor tendinţe diferite resimţite pe piaţa veche şi pe cea nouă, locuinţele din Capitală s-au menţinut, per ansamblu, la un nivel de preţ constant în iunie faţă de mai, respectiv 1.203 de euro pe metru pătrat util; pe parcursul primei jumătăţi a anului însă, acestea s-au scumpit cu 5,4%, de la 1.141 de euro pe metru pătrat util la începutul lunii ianuarie. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 5% în decurs de şase luni (de la 1.090 la 1.144 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 7% (de la 1.172 la 1.254 de euro pe metru pătrat).

Ultimele Stiri
abonare newsletter