Economie

Premianţi la contribuţii, codaşi la încasări

<p /><img src="documente/stories/08_august/02_ziua/08-buget.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Anul trecut, statul a încasat, în medie, 1125 de euro de la fiecare locuitor al judeţului Cluj, însă doar 37,4 % din această sumă a fost returnată judeţului.

La polul opus se află judeţul Teleorman, ai cărui locuitori contribuie cu numai 314 euro, respectiv judeţul Vaslui, care primeşte de la buget 89% din contribuţii.

În topul plătitorilor de taxe din România, Clujul se poziţionează pe locul trei după Bucureşti care contribuie la buget cu 2.890 de euro şi judeţul Ilfov cu 1.727 de euro.


Cea mai mare pondere în încasări o au taxa pe valoare adăugată (TVA) şi impozitele pe venit, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. La polul opus, ca valoare a taxelor şi impozitelor încasate de stat pe cap de locuitor, se află Teleorman, cu 314 euro.

Clasamentul se inversează atunci când este realizat în funcţie de suma primită de la stat faţă de contribuţia la bugetul central. În timp ce Clujul primeşte 37,4 % din taxe şi impozite, primul clasat, Vasluiul, primeşte 89%.


Principiul solidarităţii

Întrebat dacă i se pare normal ca unele Consilii Judeţene să primească, procentual, mai mulţi bani înapoi de la stat decât altele, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a răspuns diplomatic: “Este vorba despre principiul solidarităţii”. El a explicat pentru gandul.info că niciun Consiliu Judeţean, oricare ar fi el, nu se poate descurca doar cu ce primeşte de la stat şi că, în interesul unei dezvoltări unitare a României, este normla ca statul să să sprijine suplimentar judeţele care, au probleme. Tişe a subliniat, însă, “nu mi se pare firesc doar să stai cu mâna întinsă către Bucureşti cerând să primeşti mai mulţi bani. Preocuparea noastră acum este, de exemplu, să atragem cât mai multe fonduri europene. Avem proiecte de 400 de milioane de euro în acest moment”.


Nivel de trai ridicat faţă de celelalte judeţe

Valoarea taxelor şi impozitelor încasate de către stat, la bugetul central, reflectă gradul de dezvoltare şi nivelul de trai dintr-un anumit judeţ, ele fiind direct proporţionale cu puterea de cumpărare. Astfel, un judeţ cu mai mulţi angajaţi va contribui, per capita, cu mai mulţi bani la bugetul statului, atât prin impozitul pe venit, cât şi prin încasările din TVA.


În 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din Municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 de miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter