Economie

Cipru, în pericol “iminent” să apeleze la FMI

<p />Guvernul din Cipru este în pericol “iminent” să solicite un acord de finanţare externă cu FMI şi UE, sau “bailout”, dacă nu va lua măsuri urgente de “reparare” a finanţelor publice, a avertizat luni Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială a ţării, transmite Reuters.

“Prin această lipsă de reacţie riscăm capacitatea de refinanţare a statului, iar consecinţele vor fi imediate şi serioase. Există o ameninţare iminentă ca Cipru să se alăture mecanismului de sprijin al Uniunii Europene, cu toate dezavantajele presupuse de această variantă”, se arată într-un comunicat transmis de Bank of Cyprus.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, au anunţat, din primăvara anului trecut, trei programe multi-anuale de “bailout” pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, în valoare totală de 382 miliarde euro.


O intervenţie în Cipru nu ar pune presiuni semnificative pe resursele financiare ale UE, deoarece economia locală reprezintă numai 0,2% din PIB-ul blocului comunitar, iar nevoile de finanţare sunt estimate la câteva miliarde euro pe an.

Un acord internaţional pentru Cipru ar avea însă efecte psihologice neplăcute, amintind că criza datoriilor de stat din zona euro se poate extinde, deoarece problemele unei ţări le afectează pe celelalte, scrie Mediafax.


 

 

abonare newsletter