Economie

Jeffrey Franks, despre priorităţile României

<p />Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că principalele direcţii de acţiune ale autorităţilor române în perioada următoare, în vederea asigurării unei creşteri economice durabile, trebuie să vizeze sistemul sanitar, problema arieratelor, investiţiile publice şi sectorul întreprinderilor de stat, potrivit şefului Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, arată Agerpres.

”Sistemul sanitar este bolnav”


Oficialul FMI a subliniat ieri că prima provocare pentru autorităţile de la Bucureşti o reprezintă sistemul sanitar.

”Din păcate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mult mai mari decât resursele dedicate acestuia, ceea ce slăbeşte foarte tare sănătatea financiară a sistemului”, a spus Franks. Reprezentantul Fondului a arătat că o regândire fundamentală a serviciilor publice şi a finanţării din sectorul sanitar va fi esenţială pentru a se decide care este nivelul serviciilor pe care sistemul public de sănătate îşi permite să le ofere şi care ar fi rolul pe care l-ar putea juca o asigurare suplimentară privată care să acopere serviciile şi medicamentele ce nu sunt acoperite de asigurarea de bază oferită de stat.


În lunile următoare, Guvernul va elabora o propunere de reformă definitivă, până atunci urmând a fi luate unele măsuri urgente care să asigure achitarea facturilor şi furnizarea de servicii celor ce au nevoie de ele, a menţionat şeful Misiunii FMI.

Alte provocări “dificile”


O a doua provocare esenţială este eliminarea problemei arieratelor, problemă ce continuă să reapară. Potrivit Agerpres, autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale şi s-a realizat o inventariere a facturilor neplătite la nivelul autorităţilor locale, entităţilor autofinanţate şi întreprinderilor de stat. În opinia instituţiei financiare internaţionale, al treilea domeniu de interes este majorarea cheltuielilor cu investiţiile publice, rămânând în acelaşi timp în limitele anvelopei bugetare. Obiectivul primar în acest sens trebuie să fie impulsionarea absorbţiei fondurilor UE.

Cea de-a patra şi probabil cea mai dificilă provocare în faţa creşterii a atras atenţia oficialul FMI, este aceea de a implementa reforme profunde la nivelul întreprinderilor de stat, unde este nevoie de o infuzie substanţială de capital şi de management privat pentru revigorarea acestor întreprinderi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter