Economie

BNR atrage atenția asupra unui nou risc: accelerarea creșterii prețurilor imobilelor

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a prezentat joi un raport în care a vorbit despre apariția unui nou risc reprezentat de accelerarea creșterii prețului imobilelor, în condițiile acumulării unor tensiuni.

”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate de un portal de imobiliare. În România există deja patru oraşe unde preţul mediu pe metrul pătrat costă peste 1.000 de euro: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa.


Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei româneşti este cel de reducere a încrederii investitorilor în economiile emergente, dar acesta s-a diminuat în ultimele luni. Următoarele riscuri identificate de BNR sunt tensionarea echilibrelor macroeconomice, riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare, cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar și riscul unei accelerări a creșterilor prețurilor în imobiliare.

Etichete: bnr imobile
Ultimele Stiri
abonare newsletter