Economie

Avocat: Aveți grijă la rescadențarea datoriei prin emiterea de bilete la ordin noi

Avocatul Iulian Urban trage un semnal de alarmă cu privire la rescadențarea datoriei prin emiterea de bilete la ordin noi și spune că atunci când tratați cu debitorii "să aveți grijă" pentru că altfel "se întoarce totul împotriva dumneavoastră".

"În cazul în care aveți contract încheiat cu debitorul cu stabilirea unui termen de plată scadenta a datoriei să spunem la 01.02.2017, aveți în contract clauza de penalități, iar debitorul nu plătește la scadență, penalitățile încep să curgă. Debitorul vine în mai 2017 adică la 3 luni de la scadență și vă spune că va emite un bilet la ordin cu scadență în 01.07.2017 pentru debit și dumneavoastră acceptați. La 01.07.2017 introduceți biletul de ordin la bancă și nu are acoperire", este speța de la care pornește avocatul.

Urban spune că în acest caz, tot mai multe instanțe de judecată din România, în momentul în care vă duceți să cereți executarea silita a biletului la ordin pentru debit și penalitățile de până la 01.07.2017, au început să dea hotărâri prin care spun că de fapt, dumneavoastră, acceptând biletul la ordin cu scadența la 01.07.2017 ați fost de acord cu rescadențarea datoriei și ca atare nu vă va acorda penalitățile de întârziere pentru intervalul 01.02.-01.07.2017.


"De asemenea, pentru acest caz și cel în care nu aveți penalități, dacă vreți să cereți insolvența debitorului, instanțele resping acțiunea spunând că termenul de 90 de zile nu este împlinit pentru că el curge de la data noii scadențe, adică 01.07.2017. Ce trebuie să facem ca să evităm asemenea situații? Dacă debitorul vine după depășirea termenului inițial de plată și vă propune să vă emită un bilet la ordin, atunci să îl luați întotdeauna doar cu semnarea unei tranzacții în care să menționați faptul că termenul de plata înscris pe biletul la ordin nu reprezintă o rescadențare a datoriei, astfel încât dacă acesta va fi respins la plată de bancă la termen, debitorul știe și se angajează să vă plătească toate penalitățile sau dobânzile legale penalizatoare datorate de la scadența stabilită de dumneavoastră inițial", a mai spus avocatul.

Etichete: penalitati datorie
Ultimele Stiri
abonare newsletter