Economie

Dolarul a crescut, față de acum un an, cu 33 de bani

Evoluția raportului euro/leu din ultima săptămână a lui martie a fost ușor diferită, leul reușind să recupereze o parte din pierderi dar fără să preia consistent tendința de apreciere a celorlalte monede din regiune.

Dolarul s-a apreciat fata de acum un an Dolarul s-a apreciat fata de acum un an

Tendința de scădere a leului este una care se manifestă de mai mult timp și s-a accentuat după victoria în alegeri a coaliției PSD-ALDE, urmare a politicilor acesteia din domeniile fiscal și salarial, care ar putea împinge deficitul bugetar peste pragul de 3%.

Comparativ cu data de 31 martie 2016 euro este mai greu cu aproape 7,8 bani, dolarul cu 32,66 bani iar francul elvețian cu 16,91 bani.


Euro a început perioada la 4,55 lei, iar după o creștere la 4,5575 lei a coborât în 30 martie la 4,5446 lei, dând speranțe că se va desprinde de pragul de 4,56 lei.

Tranzacțiile din ultima ședință a lunii s-au realizat între 4,548 și 4,556 lei, cu închiderea la 4,549 – 4,552 lei, media fiind stabilită la 4,5511 lei, mai jos cu circa 0,8% față de sfârșitul lui februarie.


Direcția pe care o va lua leul în aprilie este una incertă, în condițiile în care factorii externi par nefavorabili iar temerile privind adâncirea deficitului bugetar se mențin. Nu trebuie uitată afirmația guvernatorului BNR, conform căreia „în următoarea perioadă nu prea este spaţiu de aprecierea leului, aceasta ca să nu spun că nu este deloc“.

Cursul monedei americane a scăzut la începutul perioadei la 4,1870 lei, minimul ultimelor mai bine de patru luni, dar a crescut la finalul lunii la 4,2615 lei, nivel aproape egal cu cel din ultima ședință din februarie.


Moneda elvețiană cunoaște o tendință de apreciere față de cea europeană, ea tranzacționându-se pe piețele internaționale, în perioada analizată, între 1,068 și 1,074 franci/euro. Media a urcat la sfârșitul lunii trecute la 4,2563 lei, în creștere cu circa 1,5 bani față de finalul celei precedente.

Perechea euro/dolar a început perioada cu un maxim de 1,0906 dolari, nivel care se mai înregistra la jumătatea lui noiembrie trecut. Faptul că euro nu a reușit să își consolideze creșterea și marcările de profit la care au recurs investitorii au împins cotațiile la finalul lunii la 1,0652 – 1,0701 dolari, cu închiderea piețelor americane la 1,0655 dolari.


La creșterea dolarului american a contribuit menținerea inflației din SUA peste pragul de 2%, în timp ce cea din zona euro a fost de 1,5% în martie, sub ritmul de 2% consemnat în februarie.

Estimarea lui Eric Rosengren, președintele filialei din Boston a Rezervei Federale americane, referitoare la necesitatea a patru majorări ale dobânzii-cheie în cursul acestui an, un ritm mult mai rapid decât previziunile anterioare a reprezentat un alt motiv de apreciere pentru dolar.


(Radu Georgescu)

Ultimele Stiri
abonare newsletter