monitorulcj.ro Menu
Economie

(P) Premieră pentru zootehnie! Prima licitație de bovine de carne Angus va avea loc la Jucu

În premieră pentru zootehnia din România, anul acesta în cadrul târgului Agraria organizat la Jucu între 6-9 aprilie 2017, va avea loc prima licitație de bovine de carne Angus.

Prima licitatie de bovine de carne Angus va avea loc la editia Agraria de la Jucu

Față de edițiile precedente ale târgului Agraria anul acesta vor avea loc o serie de evenimente ce vor surprinde, atât prin prezentări de specialitate pentru carnea de vită premium, cât și prin informații privind profitabilitatea unei afaceri integrate, axată pe creșterea rasei Angus în Romania. Licitația reprezintă evenimentul principal din această serie fiind elementul de noutate și interes al fermierilor români.


Organizatorul acestei licitații Asociația Aberdeen Angus Romania vine cu ceva deosebit atât în întâmpinarea iubitorilor de carne de vită cât și a celor care vor să își dezvolte o afacere cu bovine de carne Angus. Președintele Asociației, Marcel Alexandru Olteanu, ne oferă, într-un interviu, detalii despre eveniment.

Reporter: De ce ați decis să organizați un astfel de eveniment în România?

Marcel Olteanu: Acest eveniment nu este doar o altă conferință agricolă în care se dezbat teme mai mult sau mai puțin de interes public de la care participanții nu asimilează prea multe informații.  Noi nu vrem să facem teorii și nici să expunem povești de bune practici. Noi dorim să arătăm concret și practic fermierilor ce presupune un business cu bovine Angus pe de o parte, iar pe de altă parte să le arătăm ce  înseamnă o genetică corectă care determină succesul unei ferme. Scopul este ca după această serie de evenimente, fermierii să plece acasă nu doar cu informații despre acest business, dar poate și cu câteva exemplare de bovine mai deosebite cu care să își înceapă activitatea.

Acest eveniment a luat naștere la cererea fermierilor, fiind următorul pas de dezvoltare în acest domeniu. Mulți fermieri români au început deja de câțiva ani să participe la astfel de licitații în alte țări din Europa și au importat bovine superioare din punct de vedere genetic. Acum s-a creat și la noi în țară un astfel de nucleu: de 2 ani dezvoltăm un program de ameliorare la rasa Angus. Există fermieri care au înțeles cât este de vitală o genetică de calitate, dar știu și să producă această genetică.

R: Spuneați că va fi o serie de evenimente. Care este parcursul acestora?

M.O.: Pe tot parcursul târgului Agraria de la Jucu din perioada 6-9 aprilie vom avea o serie de evenimente dedicate zootehniei, respectiv rasei Aberdeen Angus. Vom avea prezentări de bovine în ring, discursuri, demonstrații practice utile în fermă, vom veni și cu sfaturi care vor duce la dezvoltarea cunoștințelor despre cum putem avea o afacere rentabilă. Pentru iubitorii de carne de vită, partenerii noștri vor pregăti în fiecare zi pe tot parcursul târgului câte un preparat din carne de Angus.

Prima zi de focus este vineri, 7 aprilie, care se va desfășura în cadrul temei „Angus, secretul unei afaceri de succes” și vine în atenția fermierilor cu o paradă a bovinelor care vor fi prezentate în ring. Vom avea o comisie specializată, formată din experți naționali și internaționali care va evalua calitățile genetice ale fiecărui animal. În urma notării animalelor se va face un clasament, în baza căruia se va desemna cea mai frumoasă vițea și cel mai frumos taur din punct de vedere al potențialului genetic. Competiția se anunță a fi una strânsă dacă ținem cont că vor fi expuse bovine dintre cele mai frumoase exemplare din cele mai performante ferme de Angus din România.

Ziua va continua cu demonstrații de bune practici în fermă, practici utile pentru toți crescătorii de bovine de carne care își doresc o fermă performantă și mai ales profitabilă. Se vor exemplifica în ring activități necesare într-o fermă Angus cu explicații adiacente.

Sâmbătă, 8 aprilie vom începe ziua aflând cele mai importante informații despre dezvoltarea zootehniei în România, strategii și planuri oferite de Agenția Națională de Ameliorare pentru Zootehnie și reprezentanți MADR. Ulterior acestei informări vom avea apoi 2 invitați speciali, care ne vor vorbi, pe de o parte despre dezvoltarea rasei în România, trecut – prezent și viitor cu accent pe importanța unei genetici corecte într-un business cu Angus, iar pe de altă parte vom avea un specialist internațional care ne va deschide interesul povestindu-ne despre situația actuală a bovinelor Angus în Europa și despre trendul de dezvoltare al acestei rase și nu în ultimul rând despre nevoile clienților de carne de vită premium Angus.

Tot sâmbătă va avea loc și momentul cheie al întregului nostru concept și anume prima și mult așteptata licitație de bovine Angus, în cadrul căreia se vor licita bovinele din cadrul expoziției. La ora 11:30 vom deschide oficial licitația, iar moderatorul de licitație va începe prezentarea succesivă a animalelor în ring. Având siguranța că vor fi prezentate animale cu calități genetice de excepție, apreciem că va fi o adevarată luptă pentru fiecare exemplar licitat.

Tot în această zi dedicăm un eveniment specialiștilor culinari și împătimiților de carne de vită de calitate. Începând cu ora 13:30 va fi prezentat un moment inedit și anume, un show măcelaresc oferit de specialiști în domeniu, care va conchide cu un incediar show culinar cu carne de Angus oferit de un renumit chef din România. Vor fi gătite preparate exclusiv din carne de Angus care să încânte simțurile oricărui critic culinar.

R:Cine sunt oamenii care vor putea licita animalele?

M.O.: Licitația este deschisă publicului larg, dar desigur parctica ne-a arătat că cei interesați de un astfel de business sunt fermieri care au deja bovine Angus și vor să își mărească efectivul sau își doresc un taur cu calități genetice excepționale care să aducă plus valoare fermei pe care o dețin. Altă categorie de fermieri interesați sunt crescătorii de bovine de lapte a căror afacere nu mai este rentabilă și vor să facă conversia spre o fermă de carne sau chiar și alți doritori care vor să își dezvolte un business în domeniul zootehniei.

R: Ce impact credeți că va avea asupra publicului aceasta licitație?

M.O.: Am început să organizăm această licitație încă din toamna anului trecut. Am muncit extrem de mult, am avut grijă la toate detaliile și am încercat să legăm fir cu fir toată povestea într-un eveniment spectaculos din toate punctele de vedere. La cele menționate aș mai adăuga și faptul că este prima manifestație de acest gen, nu doar din cadrul unui târg, dar și din România. Ne așteptăm ca toate momentele, dar în special licitația să aibă un impact pozitiv asupra tuturor specialiștilor în acest domeniu.

R: La ce se referă conceptul dvs: „Descoperă totul despre o afacere Angus: de la fermă la farfurie”?

M.O.: Chiar dacă Angus este deja o rasă cunoscută pe plan mondial și cu un trend ascendent  în România, ne dorim să venim în atenția și în sprijinul crescătorilor de bovine cu cele mai noi informații despre tehnologia de creștere, despre Asociație, despre ameliorarea rasei în România, dar mai ales să le oferim un eveniment care să le rămână întipărit în minte mult timp de acum înainte.

Astfel am hotărât să le oferim fermierilor un sistem integrat de la genetică, la management și creșterea bovinelor, până la procesarea acestora și producția de specialități din carne de Angus. Desigur că focusul întregului concept va fi pe 1a licitație de bovine Angus din România.

R: De ce organizați acest eveniment în cadrul Agraria?

M.O.: În baza bunei colaborări din ultimii ani pe care o avem cu organizatorii târgului – DLG Intermarketing - și în urma succesului înregistrat cu evenimentul din 2016, Agraria oferă un cadru ideal pentru desfășurarea de evenimente zootehnice.

R: Va fi un eveniment unicat sau veți organiza o serie de astfel de evenimente?

M.O.: Nu va fi un eveniment singular, o să organizăm licitația în fiecare an de acum înainte. Desigur, fiecare eveniment are particularitățile sale și în fiecare an vom încerca să depășim așteptările iubitorilor de Angus, îndeplinindu-le nevoile de piață.

R: În ultimii ani se vorbește din ce în cel mai mult despre bovinele Angus. Cum ați descrie această rasă și mai ales care sunt beneficiile pe care bovinele Angus le aduc unei afaceri rentabile?

M.O.: Într-adevăr, Aberdeen Angus este una dintre cele mai populare rase de bovine de carne din lume. Iubitorii de carne de vită apreciază în mod special carnea suculentă, fin marmorată a bovinelor Angus. Bovinele din rasa Angus se cresc în sistem extensiv, mamă vacă alăptantă – vițel, asta presupune că vițelul este alăptat de mamă până la o vârstă înaintată de 7-8 luni. Se adaptează ușor la orice condiții de mediu, exploatarea lor fiind facilă și favorabilă pentru pașunile din România. Bovinele Angus sunt robuste, longevive, prezintă precocitate reproductivă, greutatea vițeilor este mică ceea ce asigură fătări ușoare. În același timp asigură un spor mediu zilnic foarte bun, sunt rezistente la temperaturi extreme, și nu în ultimul rând prezintă caracterele necesare obținerii unei cărni de vită premium care să fie apreciată și de cei mai pretențioși critici culinari. Toate calitățile rasei Angus descriu o afacere de succes.

R: Ne puteți spune câteva cuvinte despre Asociația Aberdeen Angus Romania?

M.O.: Numărul de fermieri care cresc această rasă este într-o continuă creștere, iar Asociația Aberdeen Angus Romania este în plină dezvoltare. În prezent avem peste 400  de membri înscriși în Controlul Oficial al Performanțelor și în Registrul Genealogic al rasei Angus pe care îl conducem din 2015, membri care cresc peste 17.000 de bovine Angus rasă curată și peste 2.000 de metiși cu Angus. Prin specialiștii săi, Asociația vine în sprijinul tuturor fermierilor membri, a celor care doresc să înceapă o afacere cu bovine de carne Angus și care prezintă interes spre a fi competitivi pe piața internațională a bovinelor de carne.

Ca să concluzionez, toți cei care sunt pasionați de animale, în special de bovine, toți cei care sunt interesați în a avea succes pe plan profesional sunt așteptați la unul dintre cele mai râvnite evenimente din domeniul zootehniei: 1a licitație de bovine de carne Angus din România.

Pentru mai multe detalii accesați pagina www.aberdeenangus.ro