Economie

Primele pentru șomeri, impact aproape zero la nivelul Clujului

Noile măsuri pentru șomeri, care promiteau o reformă pe piața muncii, anunțate și implementate cu surle și trâmbițe de Guvern, nu găsesc beneficiari în județul nostru.

Șomerii din judet "nu vor" banii de la stat Șomerii din judet "nu vor" banii de la stat

Niciun clujean nu a beneficiat încă de cei 12.500 de lei, acordați pentru cei care se mută în altă localitate pentru a se angaja, iar unul singur primește prima de relocare de 50 de lei pe zi, pentru “navetă”, potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, la cererea Monitorul de Cluj.

“La nivelul județului s-a acordat o singură primă de mobilitate, în ianuarie 2017, niciuna de relocare, deși există interes manifestat de oameni și 34 de prime de reîncadrare în ianuarie și 85 în februarie”, a declarat purtătorul AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean.


Numărul mic de prime acordate se explică prin puterea de atracție a Municipiului asupra forței de muncă, potrivit reprezentantei agenției.

“La nivelul județului primele acestea sunt complicat de acordat pentru că toată lumea vine înspre Cluj-Napoca “, spune Chiciudean.


Noile măsuri prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Care sunt primele “non grata”

Printre noile reglementări se numără şi  şi acordarea unei prime de instalare în valoare de 12.500 oferită persoanelor care se încadrează în muncă, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul. Suma creşte la 15.500 de lei în cazul în care acestea sunt însoţite de membrii familiei.


Pentru prima de încadrare în altă localitate se acordă o subvenție de 50 de lei pe zi pentru plata navetei, astfel încât persoana poate să beneficieze de primă dacă se încadrează la o distanță mai mare de 15 kilometri de localitate. Nu toți locuitorii din Cluj pot beneficia de această primă, ci doar cei care fac parte dintr-o localitate inclusă în planul național de mobilitate.  La nivelul județului sunt prevăzute următoarele zone: Aiton, Buza, Panticeu, Recea-Cristur, Săcuieu, Sânpaul și Vultureni.

Prima de activare, singura cu succes la nivel local

Ordonanța prevede acordarea unei prime de activare în valoare de 500 lei neimpozabilă șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi prima de instalare.


Persoanele care beneficiază de prima de activare au dreptul la menţinerea acesteia şi în situaţia în care, în perioada de 3 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.

Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele constituind prima de activare, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 3 luni de la data încadrării în muncă.

Etichete: cluj someri
Ultimele Stiri
abonare newsletter