monitorulcj.ro Menu

Economie

Programul “Prima Casă” a rămas la acelaşi nivel ca în 2010

Plafonul de garanţii a oscilat în funcţie de valoarea creditelor acordate în anii trecuţi prin acest program. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a dat publicităţii sumele distribuite fiecărei bănci din plafonul de garantare de 200 milioane euro alocat băncilor comerciale prin  programul “Prima casă”. FNGCIMM a acordat aceste sume în funcţie de valoarea creditelor “Prima Casă” acordate în etapele anterioare ale programului. Astfel, având în vedere că BCR a acordat credite în valoare de 525 de milioane de euro, mai mult de o treime din totalul împrumuturilor acordate în cadrul programului, ea a primit cel mai mare plafon de garanţii.

BCR este urmată de BRD, cu un plafon de 32 de milioane de euro şi de Raiffeisen Bank, cu 25 de milioane de euro. Banca Românească, Alpha Bank şi Millennium Bank vor putea acorda credite “Prima Casă” în limita unui plafon de garanţii de 21 de milioane de euro, 18 milioane de euro şi, respectiv, 6,5 milioane de euro. Banca Transilvania şi CEC Bank au primit câte şase milioane de euro, iar Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank câte 4,2 milioane de euro, respectiv patru milioane de euro.

Garanţii pentru două credite

Cele mai mici plafoane, de sub un milion de euro, au fost alocate băncilor Carpatica (500.000 de euro), ATE Bank (500.000 de euro), Romanian International Bank (200.000 de euro) şi Volksbank (100.000 de euro). Având în vedere ca valoarea medie a unei garanţii acordate în etapele anterioare ale programului a fost de aproximativ 41.000 de euro, Volksbank va putea acorda doar două sau trei credite “Prima Casă”.

Băncile vin cu oferte

BCR a anunţat că a început deja să primească dosarele românilor care doresc să-şi cumpere o locuinţă prin programul “Prima Casă 3”. Banca practică o dobândă de 4,76% pe an (EURIBOR la trei luni plus 3,75%) pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont deschis la BCR şi care au avut un comportament bun de plată la alte credite contractate de la BCR. Pentru clienţii care nu au conturi deschise la BCR, dobânda este de 4,96% pe an (EURIBOR la trei luni plus 3,95%). BCR nu percepe comisioane lunare sau de analiză dosar. Şi BRD a anunţat că a redus cu 0,15 puncte procentuale dobânzile la împrumuturile noi prin “Prima Casă”. Astfel, pentru finanţările pe perioade cuprinse între 10 şi 20 de ani, dobânda BRD va fi calculată pe baza indicelui EURIBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,25 %, iar pentru creditele acordate pe o perioadă între 20 şi 30 de ani, noul nivel al marjei practicate este de 2,50%, se arată într-un comunicat al BRD. Guvernul a decis ca programul “Prima Casă” să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat: 200 de milioane de euro.

Băncile înscrise în “Prima Casă 3” şi plafonul alocat

Plafon (euro)

BCR 64 milioane BRD 32 milioane Raiffeisen Bank 25 milioane Banca Românească 21 milioane Alpha Bank 18 milioane Millennium Bank 6,5 milioane Banca Transilvania 6 milioane CEC Bank 6 milioane Bancpost 4,2 milioane Intesa Sanpaolo Bank 4 milioane Emporiki Bank 2,5 milioane Piraeus Bank 2 milioane UniCredit Ţiriac Bank 2 milioane OTP Bank 2 milioane Credit Europe Bank 1,5 milioane Garanti Bank 1 milion Bank Leumi 1 milion Banca Carpatica 500.000 ATE Bank 500.000 Romanian International Bank 200.000 Volksbank 100.000 TOTAL 200 milioane

Sursa: FNGCIMM

Cum se calculează dobânzile la “Prima Casă”

Creditele "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la trei luni plus maxim 2,5%. Marja include şi totalitatea comisioanelor finanţatorului (banca).