Economie

Cât costă viaţa în Cluj-Napoca, comparativ cu marile oraşe ale lumii. O bere la Paris, cât două la noi

Preţurile sunt mai mici, în majoritatea cazurilor, dar mai relevantă este puterea de cumpărare a locuitorilor care nu este direct proporţională cu situaţia costurilor de trai.

Cluj-Napoca este un oraş scump comparativ cu alte localităţi din ţară, oricine vine din alte zone, exceptând Bucureştiul sau Constanţa, va remarca diferenţa cu plus a preţurilor de aici.

În schimb, dacă facem o comparaţie a preţurilor de la noi, cu a celor din marile oraşe europene şi nu numai am putea fi cuprinşi de bucurie.


Preţuri mai mici cu 55% faţă de Paris

Capitala Franţei se numără printre cele mai scumpe oraşe ale Europei. Potrivit datelor disponibile pe site-ul www.numbeo.com, o bere e mai scumpă, în medie,  cu 78% faţă de la Cluj-Napoca, o sticlă de apă la 33 de ml, cu 58% mai scumpă, pâinea cu aproape 60%, merele cu aproape 70%. La fel stă situaţia dacă vorbim şi despre diferite servicii. Astfel, tariful la taxi e aproape dublu în „capitala iubirii”, iar abonamentul la sală, cu aproape 50% mai mult decât în ţară. Chiriile le depăşesc pe cele locale cu 70%.

Singurul tarif care este aproape identic este cel la telefonie mobilă.


Puterea de cumpărare a parizienilor este, în schimb, cu aproape 50% mai mare decât a clujenilor.

Situaţia e asemănătoare şi în ceea ce priveşte Viena, preţurile, per total, fiind cu 47% mai mari decât la noi.


În Atena, clujenii ar cheltui cu 33% mai mult decât aici, cu  toate că, surpinzător, puterea de cumpărare a grecilor este, cu aproape 3% mai mică.

Budapesta, mai aproape de Cluj

Capitala Ungariei nu e mai aproape de Cluj-Napoca, doar ca distanţă, ci şi ca preţ al serviciilor şi produselor.


Diferenţele nici nu se compară cu cele aferente capitalelor mai sus amintite.

Astfel, costul vieţii este cu 4,72% mai mare “în inima” Ungariei. Berea e cu până la 7% mai scumpă aici, iar laptele cu 28%. Merele sunt, în schimb, cu 18% mai ieftine în Cluj-Napoca. Cea mai mare diferenţă se înregistrează la apa la 1.5 l, care este cu 70% mai scumpă aici.


Ca putere de cumpărare, diferenţele sunt nesemnificative, doar 0,34% mai mică la Cluj-Napoca.

Şi zonele de conflict sunt mai scumpe decât Clujul

Gaza este orașul  principal al Fâşiei Gaza, o mică regiune din Orientul Mijlociu, parte a Palestinei istorice în sudul coastei de est a Mării Mediterane, cuprinzând un număr mare de localități urbane și de tabere locuite de refugiați palestinieni din 1948 și de urmașii lor. Zona este tărâmul de desfăşurare a conflictului israeliano-palestinian.

Preţurile în Cluj-Napoca sunt cu 30% mai mici decât în Gaza, chiriile cu 57% mai mari, în timp ce puterea de cumpărare este cu 24% mai maredecât  în Gaza.

Comparaţie cu oraş asemănător ca dimensiune

Potrivit listei cu oraşele din Uniunea Europeană după mărime, întocmită după datele din 2010, Cluj-Napoca este cel mai apropiat ca număr de locuitori de Ostrava, Cehia.

Oraşul este cel de-al treilea ca dimensiune din Cehia, după Praga şi Brno şi apare în ofertele de turism ale agenţiilor. Preţurile sunt cu 4% mai mici, în medie, la Cluj-Napoca, în timp ce chiriile sunt cu 20% mai mari la noi.

La capitolul putere de cumpărare, cehii stau mai bine cu 30%.

Etichete: paris cluj preturi
Ultimele Stiri
abonare newsletter