monitorulcj.ro Menu
Economie

Ioana Oltean, Napoca Imobiliare: "2017 ne va aduce tranzacții și mai importante decât 2016". Care sunt cele mai căutate proprietăți din Cluj-Napoca (P)

Cluj Napoca se află, în acest moment, în plin boom imobiliar.

Prețurile apartamentelor continuă să crească, sectorul rezidențial este la mare căutare, iar agenții imobiliari prevăd tranzacții importante pentru anul care urmează. Mai multe detalii în interviul cu Ioana Oltean, manager de vânzări Napoca Imobiliare.

Cum ați descrie în acest moment piața imobiliară din Cluj-Napoca? Care sunt previziunile dumneavoastră pentru 2017?
În acest moment cererea este mult mai mare decât oferta. Anul 2017 este un an promițător, cu tendințe ușoare de creștere pe tot parcursul anului. Cu siguranță va fi un an prosper, cu un număr de tranzacții ascedent, cu multe investiții și autorizații de construcție aprobate.


Cluj–Napoca este în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri ale apartamentelor. Cum vedeți evoluția prețurilor în anii care urmează?
Momentan există o ușoară creștere, însă luând în considerarefactorii care influențează piața-băncile, guvernul, legislația- aș zice că este puțin imprevizbila. Suplimentarea Programului Prima Casă va influența într-un sens pozitiv, prin acea ușoară creștere pe care o aminteam mai devreme, însă în ceea ce privesc ceilalți factori rămâne de văzut. Este un moment extrem de oportun pentru vânzători, întrucât prețurile sunt ridicate. Ne aflăm aproape de limita maximă a anilor 2007-2008, considerat boomul imobiliar. Raportând prețurile la cursul euro din acea perioadă, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2008, euro avea o medie de 3,7 lei iar în prezent 4,5 lei. Diferența de preț este de maxim 15 procente.  

Care sunt cele mai căutate tipuri de locuință în acest moment pe Storia.ro?
Cel mai cautat și mai tranzacționat rămâne în continuare segmentul rezidențial. Apartamentele cu 2-3 camere cu prețuri cuprinse între 70 000 și 90 000 euro, iar casele între 150 000 și 300 000 euro.


Care este principalul criteriu de achiziție pe care clujenii îl iau în considerare atunci când își cumpără o locuință?
Chiar dacă scade importanța prețului mult în ochii cumpărătorilor și cererile sunt din ce în ce mai mari pentru imobile finisate, bugetul rămâne în continuare cel mai important criteriu. Urmează zona, suprafața, compartimentarea, finisajele, etc.

Care sunt cele mai spectaculoase proprietăți puse la vânzare în Cluj în acest moment?
Îmi este greu să clasific care ar fi cele mai spectaculoase proprietăți, întrucât deținem în portofoliu de la proprietăți catalogate monumente, în zone exclusiviste ale cartierului Andrei Mureșanu, Grigorescu sau Centru, la proiecte rezidențiale autorizate cu câteva sute de apartamente, hoteluri, terenuri de câteva hectare destinate turismului la periferia Clujului. Deținem și un parc industrial cu istorie cu un preț de câteva zeci de milioane de euro, însă datorită confidențialității nu pot comunica prețul. În Cluj există un potențial extraordinar, cu oferte potrivite pe gusturile și necesitățile clienților.


În cât timp, cu aproximație, se vinde o proprietate în Cluj?
O proprietate se poate vinde în câteva ore sau în câteva zile, luni sau ani. Totul depinde de cât de realist este prețul. Au existat proprietăți care nici nu au mai fost introduse în baza de date, agenții reușindsă le vândă imediatprin contactarea clienților existenți deja în portofoliu sau, există proprietăți supra estimate ca și preț așteptându-se încă potențialii cumpărători și după câțiva ani. Au fost câteva tranzacții care s-au vândut pe loc, în momentul vizionării.

Care este cea mai scumpă proprietate pe care ați vândut-o până acum?
Cea mai scumpă proprietate vândută a fost în 2016, un proiect imobiliar  autorizat. Însă anul 2017 cu siguranță ne va aduce tranzacții și mai importante.


Care este cel mai scump cartier din Cluj-Napoca?
Partea veche a cartierului Andrei Mureșanu și zona ultracentrală încă se păstrează în topul celor mai scumpe zone din Cluj-Napoca.

Care sunt cele mai căutate cartiere din Cluj Napoca? Cum diferă cumpărătorii/publicul de la un cartier la altul?
Cele mai căutate cartiere sunt Gheorgheni, Zorilor, Centru și Mărăști. Însă, datorită numărului mare de proprietăți ale cartierului Mănăștur, aici au loc cele mai multe tranzacții, motiv pentru care am și fost nevoiți să deschidem în 2016 un punct de lucru distinct în acest cartier. În ce privește diferența între cumpărătorii de la un cartier la altul... există cazuri și cazuri. Ar fi greșit să generalizam sau să etichetăm. În Cluj a început să dispară în urmă cu câțiva ani ideea că într-un cartier sau altul locuiesc doar un anumit tip de oameni catalogați după diverse criterii: clasă socială, etnie, funcții, etc. Cumpărătorii își selectează zonele de interes în funcție de scop, preferințe și bugete.


Storia.ro este un site de anunţuri dedicat sectorului imobiliar, lansat în luna august 2016 de OLX. Cu peste 12.000 anunţuri active în Cluj şi peste 90.000 de anunţuri totale disponibile în cadrul site-ului, ofertele au o calitate ridicată şi oferă informaţii detaliate despre proprietăti, imagini clare ale acestora, precum şi harta completă a zonei ce cuprinde punctele de interes din apropierea fiecărei proprietăti - spitale, centre comerciale, farmacii, şcoli, pieţe etc.