Economie

Românii „vânează” reducerile la vacanţe

Unu din zece sejururi de pe litoralul românesc este vândut cu aproape un an înainte.

Litoralul românesc a început să fie vândut în proporţie de 10-15% încă din lunile octombrie - noiembrie pentru sezonul estival următor, spun jucătorii din piaţă. Ei nu precizează cu cât sunt mai ieftine vacanţele în această perioadă, însă, potrivit datelor ZF, reducerile pot ajunge şi la 30-40%.

Creștere a interesului pentru “marea românească“ 

În anul 2016 aproximativ un milion de persoane au vizitat litoralul românesc în sezonul estival, dintre care 950.000 au fost turişti români şi restul de 50.000 turişti străini, potrivit unei estimări a Fe­de­raţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).


„Litoralul românesc este într-un vârf de formă. Este interesant cum au evoluat vânzările în ultimii ani, dacă în urmă cu zece ani vânzările pentru litoral începeau din lunile martie - aprilie, acum cele mai multe vânzări se fac în ianuarie şi februarie“, spune Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Există însă şi rezervări încă din anul anterior.

Preferinţele românilor

În ceea ce priveşte durata sejururilor din early booking, au dominat rezervările făcute pentru sejururile de şapte nopţi, urmate de cele de cinci nopţi, potrivit datelor Eximtur, agenţie de turism din Cluj-Napoca.


De asemenea, turoperatorii precizează că cei mai mulţi turişti au optat pentru hoteluri de trei şi patru stele şi au ales ca perioadă de vacanţă lunile iulie - august, când preţurile sunt ridicate. Totuşi, românii care fac rezervări încă din lunile de iarnă,  beneficiază de reduceri semnificative. Preţul mediu pentru o vacanţă de şapte zile în staţiunea Mamaia, într-un hotel de trei stele, poate ajunge să coste de la 250 de euro (1.100 de lei) până la 450 de euro/persoană (2.000 de lei), potrivit datelor agenţiei de Paralela 45. În acelaşi timp, tarifele pentru sejururile cu aceleaşi beneficii la unul din hotelurile de trei stele din Eforie Nord încep de la 220 de euro (970 de euro).

Românii care fac rezervări în avans cu mai şase până la 12 luni primesc însă discount-uri ce pot ajunge la 30-40%, potrivit datelor ZF.


Camere păstrate pentru vânzările din primăvară

Ca urmare a cererii crescute de sejururi cu reduceri early booking, unele hoteluri de lux de pe litoralul românesc au declarat stop sales pentru anumite intervale. Ei îşi rezervă astfel camere pentru a le vinde la preţ întreg, spun jucătorii din piaţă.

Anul trecut litoralul românesc a avut un grad de ocupare de aproape 100% pentru mai multe săptămâni, în special în lunile iulie şi august. Cei mai mulţi vizitatori au rezervat vacanţe de cel puţin trei zile, conform informaţiilor ANAT.


Mamaia se află pe primul loc, într-un clasament al celor mai căutate staţiuni de pe litoral, în funcţie de vânzările turoperatorilor. În acest top se mai regăsesc staţiuni precum Venus, Jupiter şi Eforie Nord.

Litoralul românesc, locul 4 în preferințele clujenilor

Potrivit managerului general Alis Grup, din care face parte și agenția de turism Alis Holidays, litoralul românesc se situează doar pe locul patru în toopul cerinţelor clujenilor.


„Cele mai cerute destinaţii sunt Grecia, Turcia, Bulgaria, pe locul patru vine litoralul românesc după care mergem mai departe înspre Egipt, Spania, Malta şi Cipru. Destinaţiile exotice nu au zbor direct, doar cu zbor de legătură, Republica Dominicană şi Tailanda rămânând cele mai rulate. Totodată, au crescut foarte mult în ultima perioadă solicitările pentru croaziere. O ofertă specială de croazieră poate să fie 265 de euro pentru 5 sau 7 nopţi, un tarif normal este undeva la 1.000-1.400 de euro de persoană”, declara, pentru Monitorul de Cluj, acum o săptămână, Florin Crişan, manager Alis Grup.

Ultimele Stiri
abonare newsletter