Economie

OPINIE: Modificările de taxe și impozite – sursă de distorsiune și /sau dezvoltare

Modificările prea dese legislației fiscale pot și contribuie la amplificarea sau dezvoltarea evoluției oscilante a sectoarele economiei.

Dacă în prezent investițiile ce au ca și termen de finalitate 12 sau 18 luni sunt decise în funcție de nivelul de taxare existent orice modificare a acestuia nu poate să conducă decât la creșterea gradului de incertitudine pe piață.

TVA – taxă pe valoarea adăugată sau tot vrem altceva?

Modificările mult prea dese și în ceea privește cotele și excepțiile pot crea bulversări ce pot conduce la false planuri de afaceri.


Să presupunem o cotă de TVA 0 pentru construcțiile noi. Efectele ce vor apărea pe termen scurt vor fii creșterea numărului de tranzacții cu imobile sub o anumită valoare și mai mult o alimentare accelerată a creditelor imobiliare. Efectele pozitive pe termen scurt vor fi cu siguranță creșterea numărului de locuri de muncă în industria de profil dar pe terme ultra scurt o scădere a încasărilor din TVA și mai mult o accelerare a rambursărilor din Bugetul de Stat. Implicațiile bugetare se canalizează pe segmentul creșterii numărului de locuri de muncă și a scăderii/creșterii încasărilor bugetare.

Condiția necesară dar nu și suficientă este găsirea mecanismelor pentru ca șocul de neîncasare din TVA să fie compensat cu încasările din taxarea muncii.


Piață distorsionată?

Ce ne face să credem ca o eliminare a TVA va conduce la scăderea prețurilor? Absolut nimic!

Ba mai mult creșterea apetitului pentru tranzacții imobiliare va conduce la majorarea prețurilor și la o supraîncălzire în domeniu motivată și alimentată de două cauze principale.


Creșterea cererii pentru imobile noi sub o anumită valoare de piață va conduce la încercarea de marcare a unui profit pe termen scurt a investitorilor în domeniu.

Avem deja experiența cu modificarea TVA pentru alimente. Dacă într-o  primă fază prețurile au scăzut într-un termen extrem de scurt această scădere de TVA a fost încorporată în profiturile companiilor.


Mai mult decât atât creșterea cererii de locuințe noi va determina cu siguranță o creștere pe verticală a tot ceea ce presupune industrie suport, o creștere a prețurilor forței de muncă și a materialelor folosite.

Creșterea abruptă determinată de modificarea apetitului cumpărătorilor va crea distorsiuni greu de suportat de o piață și așa cu fluctuații importante.


Soluții?

Modificare oricărui sistem de taxare și impozitare trebuie avut în vedere doar după o analiză de impact temeinică și bineînțeles cu verificarea experiențelor avute de alte economii în ceea ce privește acest domeniu.

TVA compensat cu creșterea impozitelor pe proprietate?

În situația în care politica economică are în vedere o scădere a taxării în ceea ce privește activitatea economică poate avea ca și o măsura de balansare a efectului o majorare a impozitelor pe proprietate.

Este aceasta o soluție viabilă? Noi credem ca da. Din fericire și din experiența altor state taxarea este mult mai ușor de aplicat, mult mai ușor de verificat și cu un grad de colectare ce depășește 80%. Nu putem spune același lucru referitor la impozitare indirectă

Cu siguranță o modificare a orientării politicilor fiscale va conduce la o creștere a importanței și responsabilității asupra oricărei forme de proprietate

Economiile dezvoltate au o experiență bogată și mai ales de succes în privința impozitării proprietății. Nu cred că trebuie să căutăm prea multe răspunsuri acolo unde căile sunt deja bătătorite deja.

O adaptare a politicii de taxare este necesară însă nu trebuie revoluționat modelul.

(Octavian Jula, conf. univ. în cadrul FSEGA, UBB)

Ultimele Stiri
abonare newsletter