Economie

Cresc salariile din companiile private

Companiile private şi-au bugetat pentru anul 2017 creşteri salariale medii de 4,5%, arată datele din studiul PwC HR Barometru.

Cresc salariile in companiile private Cresc salariile in companiile private

Cea mai mare rată de creştere salarială a fost raportată în sectorul de Retail şi distribuţie (5,6%), iar cea mai mică în sectorul bancar (2,5%). Exceptând sectorul bancar, creşterile salariale bugetate pentru anul 2017 sunt mai mari decât cele estimate iniţial (i.e. în aprilie 2016) pe toate sectoarele analizate în studiu.

„Decizia de majorare a salariului minim pe economie, atât în 2016, cât şi în 2017, a avut un impact major în sectoarele de activitate în care angajaţii remuneraţi la acest nivel au o pondere semnificativă în totalul forţei de muncă. Astfel se explică rata mai ridicată de creştere salarială în sectoare precum Retail şi distribuţie şi faptul că procentele de creşteri salariale bugetate pentru 2017 pentru segmentul de muncitori sunt mai ridicate comparativ cu tendinţa generală a pieţei (5,9% versus 4,5%). Astfel de măsuri generează însă riscuri pentru sustenabilitatea afacerii, mai ales în situaţiile în care creşterea costurilor salariale nu este corelată cu performanţa organizaţională. În acest context, este necesar ca organizaţiile să creeze contexte adecvate care să faciliteze performanţa ridicată a angajatului şi, în acelaşi timp, să definească programe de recunoaştere şi recompensare adecvate”, a declarat Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.


În ceea ce priveşte anul 2016, creşterile salariale implementate s-au dovedit mai mari decât cele planificate iniţial (4,2% faţă de 3,9%).

Creşteri salariale semnificative la Cluj

Vă reamintim că, salariile clujenilor au crescut cu aproape 20% într-un singur an, arată cele mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Cluj.


Potrivit datelor statistice, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna noiembrie 2016 a fost de 3386 lei şi cel net de 2469 lei.

Totodată, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016, a fost de 7378 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  2,1%, cu 0,1 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna noiembrie din anul 2015. Din numărul total al şomerilor 51,0% sunt femei şi 73,7% reprezintă muncitori.

Etichete: 2017 crestere salariu
Ultimele Stiri
abonare newsletter