Economie

Dejul, atestat de astăzi ca staţiune turistică. Ce e de văzut?

Noul statut va permite atragerea de finanţări nerambursabile. Doar 57 de localităţi din ţară mai sunt încadrate în aceeaşi categorie.

Municipiul a fost inclus, printr-o hotărâre de Guvern, adoptată astăzi, pe lista staţiunilor turistice locale, cu scopul de a facilita accesarea fondurilor europene. Efectiv, în afară de băile Ocna Dej, unde se adună sute de turişti vara, oraşul nu oferă mare lucru de vizitat, cel puţin din perspectiva aşteptărilor pe care le-am avea de la o staţiune turistică.

Până acum, oraşul era celebru printr-o curiozitate marinărească. Aici se află un vechi port, care înmatriculează toate ambarcaţiunile din Transilvania. Chiar dacă Someşul nu mai este considerat în prezent râu navigabil, vechea căpitănie continuă să funcţioneze.


Între timp Dejul şi-a câştigat o nouă reputaţie: cea de staţiune balneoclimaterică, cu ajutorul Parcului Balnear Toroc.

Parc reabilitat tot prin fonduri europene

Parcul Balnear Toroc este amenajat pe un deal de la marginea oraşului. În incinta sa, în aer liber, se află un lac sărat, amenajat cu structuri de lemn. Tot în aer liber se mai află un bazin cu apă dulce pentru adulţi şi două bazine pentru copii. Aleile sunt amenajate cu pietriş şi cu nisip, iar amfiteatrul în care se află bazinele este acoperit cu gazon. Parcul mai dispune de terenuri de tenis de câmp şi de fotbal ori multisport. În incintă se mai află şi terase destinate celor care vor să se relaxeze. Însă există şi un bazin acoperit, cu apă sărată, de 1.600 de metri pătraţi, şi cu instalaţii de tip jacuzzi.


Parcul are o suprafaţă de patru hectare şi a fost reabilitat cu banii Uniunii Europene, în cadrul unui proiect de cinci milioane de euro care a mai dus la modernizarea Băilor Cojocna şi a Băilor Figa de lângă Beclean.

Turiştii care merg la Dej pot să se trateze cu nămolul medicinal, folosit pentru tratarea unor boli de piele.


Mină de sare, deschisă publicului

Turiştii care aleg Dejul au la dispoziţie şi alte opţiuni, cum ar fi Ocna Dejului. Este vorba de o mină de sare, încă funcţională. Accesul în subteran este făcut cu maşina. În mină se află amenajate terenuri de sport, în aşa fel încât amatorii de fotbal şi de handbal ori de tenis pot să îşi satisfacă pasiunea la câteva sute de metri sub pământ. De asemenea, în mină este amenajată o capelă, în care deseori au loc slujbe religioase.

Vizitarea se face totuși, doar în anumite condiții. Astfel, potrivit site-ului Salrom, vizitarea se face numai cu programare solicitată în prealabil cu 48 de ore.


Oraş medieval

De asemenea, turiştii au ocazia să viziteze şi centrul medieval al Dejului. Acesta este dominat de o biserică reformată, înconjurată cu un zid ca de cetate, dincolo de care se află un parc în care se adună seara tinerii din oraş. Tot în centrul vechi se mai află o serie de clădiri din gama monumentelor istorice, ridicate în timpul în care Transilvania era condusă de dinastia von Habsburg.

Ultimele Stiri
abonare newsletter