Economie

Clienţii cu credite în franci elveţieni: „Tăriceanu să-şi reconsidere de urgenţă poziţia exprimată”

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) a transmis miercuri o replică la afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia aceşti clienţi „au jucat pe francul elveţian; acum ce să fac eu, să le compensez pierderile?”.

„A interpreta în mod tendenţios acţiunea consumatorilor de bună-credinţă care s-au împrumutat în franci elveţieni, sub auspiciile impreviziunii, drept o acţiune speculativă (...) dovedeşte încă o dată lipsa de empatie a domnului Tăriceanu cu poporul pe care îl reprezintă, precum şi a unei minime intenţii de a informa corect opinia publică privind contextul creditării în CHF”.

În opinia GCCC, Legea conversiei – respinsă, marţi, ca neconstituţională – „vine să corecteze o serie de probleme. „Vorbim, pe de o parte, de sclavagismul modern, sub forma muncii forţate în folosul băncilor pe o perioadă de 30 de ani, în condiţiile în care persoanele împrumutate în franci elveţieni au ajuns să achite băncilor sume enorme, care în numeroase cazuri depăşesc veniturile familiei, în baza unor clauze abuzive şi a dublării cursului francului elveţian faţă de moneda în care sunt salarizaţi. Iar pe de altă parte, vorbim de evaziunea fiscală pe care o practică băncile abuzive şi care au creditat în franci elvţieni, în condiţiile în care un număr mare de credite în CHF au fost cesionate unor entităţi nebancare din afara României”.


Totodată, „menţionăm că împrumutaţii în CHF şi-au achitat până la acest moment creditele contractate în perioada 2006- 2008, având în vedere devalorizarea leului în raport cu francul şi ratele evident dublate pe care aceştia le-au achitat. Prin urmare, nimeni nu va trebui, niciodată, să compenseze nicio pierdere, pentru că aceasta nu există.

Ultimele Stiri
abonare newsletter