Economie

Românii, prea darnici cu datele personale

Dacă nu vrei să ai probleme serioase, trebuie să ştii ce date personale să nu dai pe Internet.

Anul trecut, doar 15% dintre românii care au navigat online au refuzat să-și ofere datele personale pentru a fi folosite în scopuri de publicitate, față de o medie europeană de 80%.

Același procent de utilizatori români de Internet au limitat accesul celorlalți la profilul personal sau la conținutul propriu livrat pe rețelele sociale, față de o medie a Uniunii Europene (UE), de 40%, conform cercetării Perceptum, dată ieri publicității.


Europenii mai conștinți că se expun la abuzuri

Statistica oficială arată că, în UE, șapte din zece utilizatori de Internet, cu vârsta între 16 și 74 de ani, sunt conștienți că prin cookie-uri se expun la abuzuri.


În România, doar patru din zece români (38%) sunt la curent cu existența acestor fișiere și cu ce oferă ele deținătorilor de site-uri: un feedback valoros cu privire la preferințele utilizatorilor în materie de cumpărături, surse de informație, vacanțe și altele.

Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2016, aproape o treime dintre utilizatorii români de Internet (31%) au furnizat informații personale online. În același timp, 24% au citit politicile de confidențialitate ale site-urilor (37% media UE), iar 70% dintre cei care au navigat online au făcut-o de pe telefoanele mobile sau de pe smartphone și 26% de pe tabletă.


Datele utilizate în cercetarea de specialitate au fost emise de Biroul european de statistică (Eurostat) în perioada decembrie 2016 — februarie 2017.

Ce date personale să nu dai pe Internet

Internetul a devenit atât de comod pentru toată lumea, încât uităm că unele persoane pot fi rău voitoare. Poți  să te trezeşti că cineva s-a folosit de datete tale să încaseze bani, să facă un credit, sau să voteze în locul tău.  În general, tot ce ţine de documentaţie de care ai nevoie, acte şi arhive personale nu are ce căuta pe Internet, mai ales acum, în era tehnologiilor şi imprimantelor performante. Dacă nu vrei să ai probleme serioase, trebuie să ştii ce date personale să nu dai pe Internet.Mai jos o listă cu informațiile car trebuie protejate.


Date din buletin

Parole sau indicii despre parole


Adresa completă

Numărul de telefon

Numărul maşinii

Acte şi documente importante

abonare newsletter