Economie

Cum vrea un student clujean să facă bani “pe spatele” UBB

Spiritul antreprenorial se manifestă încă din facultate în cazul unora dintre tineri.

Studenții de la Cluj nu par să ducă lipsă de idei de afaceri, însă nu toate sunt tocmai legale. O astfel de idee o are un “căminist” al Universității Babeș-Bolyai.

Studentul și-a propus să deschidă o mini-spălătorie în camera de cămin. “Oricum nu plătesc utilitățile, apă și curent, ar trebui să cumpăr doar detergent și să aduc o mașină de spălat cu uscător de acasă. Cred că aș avea succes în rândul oamenilor care locuiesc în apropierea căminului și aș face și bani frumoși” explica tânărul, unui coleg, în această dimineață într-o stație de autobus, părând foarte convins de viabilitatea planului.


Tinerii care locuiesc în căminele UBB plătesc lunar o taxă fixă, între 0 și 170 de lei, în fucție de căminul în care sunt repartizați și de statut(beneficaiză de reduceri fii de cadre didactice, orfani sau bursieri) fără să existe o contabilizare pe camere a consumului de energie electrică sau apă. Ei beneficiază totodată de posibilitatea de a-și duce hainele la spălătoriile din cămine, plătind în schimb o sumă modică.

“Studenții nu au voie să desfășoare activități comerciale în camera de cămin”

Studenții trebuie să aștepte cu inițiativele de afaceri, până la terminarea studiilor, dacă au în plan utilizarea resurselor Universității.


“Există un regulament de organizare și funcționare a căminelor studențești, care li se aduce la cunoștință studenților încă de când încheie contractual de închiriere al camerei, prin care li se interzice foarte clar să desfășoare activități comerciale în camerele de cămin. Orice tip de business care presupune obținerea de venituri în camera pe care o închiriază contravine regulamentului, pe care și-l asumă. Nu cred că am avut astfel de cazuri, toate aceste sesizări sunt în primă fază preluate de șefii de cămin, care le aduc la cunoștință administratorilor și mai târziu ajuns la Serviciul Social. Dacă au fost astfel de cazuri cred că au fost soluționate intern, fără să ajungă la Serviciul Social. Cea mai gravă sancțiune ar fi excluderea studentului din camera de cămin”, explică Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt al UBB.

Căminele studenţeşti din Cluj, unele cu săli de fitness şi biliard

Universităţile de stat din Cluj-Napoca pun, anual, la dispoziţia celor aproximativ 70.000 de studenţi peste 13.500 de locuri de cazare în cămine, unele cu săli de fitness şi biliard sau spălătorii la care programarea se face online, tarifele lunare situându-se între 100 şi 370 de lei, în funcţie de camere.


Cel mai mare cămin al Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca - nr. 16 - din Complexul Studenţesc Haşdeu dispune de 1.065 de locuri în camere cu cinci paturi. Căminul are, în total, 213 camere dotate cu internet prin cablu, iar la fiecare din cele zece etaje există o baie comună, o sală de lectură cu internet Wi-Fi şi un oficiu cu plite cu gaz.

UBB mai oferă şi cămine confort I, tip garsonieră, pentru două persoane, cu baie şi bucătărie în fiecare cameră, pentru care se percepe o chirie de 170 de lei pe lună.


În Căminul nr. 3 din Complexul Studenţesc Observator, aparţinând de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), sunt  cazaţi peste 600 studenţi în cele 157 de camere cu două sau patru paturi, toate având baie inclusă. Aici există câte un oficiu pe fiecare etaj, dotat cu plite electrice, şi câte o sală de lectură, căminul beneficiind de internet Wi-Fi sau prin cablu, dar și câte o spălătorie dotată cu maşină de spălat şi uscător de rufe, pentru fiecare etaj, iar programarea pentru spălarea hainelor se face online, pentru a nu exista discuţii între studenţi.

Etichete: camin ubb student
Ultimele Stiri
abonare newsletter