Economie

Clujul, pe primul loc în provincie la înmatriculările de firme și persoane fizice

Numărul înmatriculărilor de firme a scăzut, în 2016, cu 5%, la Cluj, însă se poate să fi ajuns la un anumit nivel de saturație -“odată ce o zonă economică se dezvoltă, probabilitatea ca ea să-și mențină ratele de creștere e din ce în ce mai mică”.

Clujul pe primul loc la inmatriculari de persoane fizice și juridice Clujul pe primul loc la inmatriculari de persoane fizice și juridice

Anul trecut au fost înmatriculate, la Cluj, peste 5.600 de persoane fizice și juridice, cel mai mare număr din provincie. Clujul e depășit doar de București, cu 18.000 firme noi, potrivit statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

E totuși, la distanță apreciabilă de restul marilor orașe din țară: 4.700 firme noi în Timiș, 3.800 în Iași și 3.700 firme noi în Constanța.


S-a ajuns la o anumită saturație

Cu toate că numărul total al înmatriculărilor de la nivelul județului este mai mic decât în 2015 cu aproape 5%, după ce, în anul precedent, se consemna o creștere de 2%, scăderea nu ar trebui interpretată negativ, potrivit economistului clujean, Octavian Jula.

“După un anumit nivel al numărului de firme și agenți economici, procentual nu mai poți să crești foarte mult. Odată ce o zonă economică se dezvoltă, probabilitatea ca ea să-și mențină ratele de creștere e din ce în ce mai mică. De la un anumit nivel nu mai poți să crești cu aceleași rate de creștere, ar fi extraordinar, însă puțin probabil. Nici chiar în țările dezvoltate nu se întămplă să se mențină ritmul de creștere și probabil e necesară și o periodă de respiro, doi-trei ani să își tragă economia puțin suflul”, explică, pentru Monitorul de Cluj Octavian Jula, conf. univ. al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.


Domenii care au consemnat creșteri

„Cred că cel mai relevant este codul CAEN în care se înregistrează creșteri. Pe zona de servicii e normal să fie creștere pentru că, deja Clujul se remarcă pe această zonă. A început cu serviciile IT, iar acum, în mod natural, vin serviciile suport pentru IT, cele media, chiar și comerțul, IT-ul trage în sus anumite domenii conexe”, completează Jula.

Potrivit ONRC s-au înregistrat creșteri în următoarele domenii: tranzacții imobiliare, sănătate și asistență socială, intermedieri financiare și asigurări, comerț cu ridicata și amănuntul. Statisticile pe coduri CAEN nu sunt disponible și la nivel de județ, doar la nivel național.


Politica “își vâră peste tot coada”

Un alt aspect care ar trebui luat în considerare, când interpretăm astfel de statistici, este potrivit economistului clujean și ciclul politic în care ne aflăm, anii de campanie electorală având efecte în toate domeniile, nu doar pe parte politică.

„Noi trebuie să ne gândim și că în 2016 a fost un an electoral, lumea a așteptat să vadă ce se întâmplă din punct de vedere politic”, conchide Jula.

Ultimele Stiri
abonare newsletter