Economie

Agent imobiliar clujean, despre impozitul zero la tranzacții: nu scad prețurile, va fi avantajul vânzătorului, nu al cumpărătorului

De mâine nu se mai plăteşte impozit pentru tranzacţiile imobiliare sub 450.000 de lei! Nu vom asista însă la scăderi de prețuri potrivit agenților imobiliari.

Tranzacţiile imobiliare sub 450.000 lei nu vor mai fi impozitate de la 1 februarie, conform unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului fiscal adoptată de noul guvern chiar la început de mandat.

În cazul tranzacţiilor care depăşesc această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 lei.


Nu trebuie să ne așteptăm la scăderi de prețuri

Potrivit agentului imobiliar Tudor Marc, tăierea impozitului nu va aduce automat și scăderi de preț, principalii beneficiari fiind vânzătorii.

“Nu cred că va crește numărul tranzacțiilor imobiliare, nici scăderea de preț nu e una mare – 2%, asta dacă va fi cazul de scădere de preț pentru că românul, chiar dacă are o facilitate fiscală, tinde să încaseze tot aceeași sumă. Din punctul meu de vedere este un avantaj adus mai mult vânzătorului, nu cumpărătorului. Nu cred că o să asistăm la o mare scădere de preț datorită acestei neplăți de impozit”, explică agentul Welt imobiliare pentru Monitorul de Cluj.


Primii beneficiari, cei care au făcut precontracte

Efectele ordonanței le resimt și cei care au încheiat precontracte până acum.

“Avem spre exemplu  clienți care au semnat precontracte în luna noiembrie, ei la momentul în care fac contractual final vor rămâne cu niște bani în plus, avem vânzători fericiți. Dacă au semnat precontractul pe 90.000, ar fi plătit 1.800 de euro impozit, bani pe care nu îi mai plătesc la contractual final din februarie”, spune Tudor Marc.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter