Economie

Economist clujean: Încasările statului ar putea scădea la jumătate ca urmare a modificării pragului de microîntreprinderi

Guvernul a făcut schimbări majore la regimul microîntreprinderilor, plafonul a fost urcat la 500.000 de euro iar impozitarea a fost redusă la 1% din venituri.

Modificările aduse de noul Guvern la regimul microîntreprinderilor s-ar putea lăsa cu o gaură consistentă la buget, potrivit calculelor specialiștilor clujeni.

„Cred că s-a făcut un calcul greșit la modificarea pragului de microîntreprinderi. Spre exemplu, la o microîntreprindere care avea cifra de afaceri de 400.000 de euro, impozitarea până acum era 16% din profit, dacă la ora aceasta media profitului este de 10%, înseamnă că dintr-un profit de 40.000, compania plătea în jur la 8.000 de euro impozit, iar acum, prin plata a 1% din cifra de afaceri impozitul se duce în 4.000 de euro, adică o înjumătățire. Acolo cred că sunt calculele puțin eronate sau poate nu sunt duse până la capăt. Eu am făcut niște calcule pe microîntreprindri, încasă iar încasările pe impozite, pe venit sau profit scad undeva la jumătate sau la 40% din valoarea actuală, acolo pierderea e imensă. Nu am date de la Registrul Comerțului să văd câte companii sunt cu cifra de afaceri între 100.000 și 400.000 de euro și câte au raportat profit, dar pe toate acele companii încasările la bugetul statului scad”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Octavian Jula, conf. univ. în cadrul Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA)Cluj.


Abia peste o jumătate de an vor putea fi cuantificate efectele

Impactul bugetar al schimbărilor din regimul microîntreprinderilor va putea fi cântărit abia după jumătatea acestui an, potrivit economistului.

„Orice măsură economică luată își produce efectele abia peste 6 luni. În acest caz, modificarea intră de la 1 ianuarie, iar primele calcule se pot face după 25 aprilie, 25 aprilie fiind termenul în care toate firmele își plătesc taxele de pe trimestrul I, majoritatea modificărilor sunt la microîntreprinderi, ele își plătesc taxele trimestrial. Ca să faci o analiză îți mai trebuie o lună după încasări, deja ești la jumătatea lui mai, deci aproape la jumătatea anului cu modificări făcute la 1 ianuarie, asta în cel mai fericit caz”, detaliază Octavian Jula.


Experiment pe mediul de afaceri sau calcule riguroase?

Orice modificare, chiar dacă la prima vedere pare nesemnificativă, trebuie  realizată după o analiză riguroasă a efectelor, însă în România, mediul politic e rar caracterizat de rigurozitate.  “Calculele nu cred că sunt făcute de mediul politic, ci de profesioniști din cadrul Ministerului de Finanțe. S-ar putea, totodată, să nu existe niciun calcul și mediul politic să încerce să vadă ce se întâmplă dacă facem așa, dar experinețe de genul acesta pe un mediu de afaceri aflat la început nu îl ajută deloc să se dezvolte”, conchide Jula.

Ce modificări s-au făcut  și câte firme sunt vizate

Guvernul Grindeanu a adoptat la începutul acestei luni o Ordonanță de Urgență ce ridică pragul până la care o firmă este considerată microîntreprindere de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.


De asemenea, a fost introdusă o cotă de impozitare de 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulți salariați. Până acum se aplica o cotă cuprinsă între 1% și 3%, cu impozit de un procent din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puțin doi salariați, 2% pentru cele cu un singur angajat și 3% pentru cele care nu au niciunul.

"Reducerea cotei de impozitare de la 2% la 1% și modificarea pragului de la 100.000 euro la 500.000 de euro vizează aproximativ 80% din microîntreprinderile active și reprezintă o îmbunătățire adusă cadrului fiscal și un pas spre aimplificarea administrativă", declara atunci ministrul Florin Jianu.

Etichete: profit octavian jula
Ultimele Stiri
abonare newsletter