Economie

Mall-urile din Cluj, în topul celor mai scumpe construcţii din România

Doar Palas Iaşi (265 de milioane de euro) a costat mai mult decât Polus Center Cluj (140 de milioane de euro), potrivit unui top al celor mai mari 30 de proiecte imobiliare realizate la nivel naţional, exceptând Bucureştiului, realizat de Capital.

Iulius Mall Cluj-Napoca se situează pe locul 13, cu o investiţie de 80 de milioane de euro, iar The Office, cea mai recentă construcţie de anvergură, pe locul 15 cu 77 de milionae de euro.

Primele 30 de mari proiecte din ţară cumulează un volum investiţional de 2,5 mld. euro, în timp ce doar construcţia primelor cinci proiecte ca mărime din Capitală a costat peste 1,5 mld. euro, potrivit calculelor revistei de business.


Investitorii imobiliari au pariat peste 4 mld. euro pe cele mai scumpe proiecte realizate în România în cei zece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană. Într-un deceniu aceştia au construit circa 60 de malluri şi clădiri de birouri pentru 300.000 de corporatişti.

Sectorul comercial al pieţei imobiliare, care produce venituri din închirierea proprietăţilor construite, a reprezentat o mină de aur pentru investitorii interesaţi de randamente superioare obligaţiunilor sau depozitelor bancare. Valul de bani care a intrat în piaţă odată cu aderarea României la spaţiul european s-a concentrat puternic pe Capitală. Dovadă stă faptul că aici s-a construit o treime din suprafaţa totală de malluri a ţării, aproape jumătate din spaţiile de depozitare şi 80% din suprafaţa de birouri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter