Economie

Preţul porcilor în viu. Se poate şi mai ieftin decât la Cluj

Care sunt preţurile medii în judeţele din ţară. Profit nu scoate nimeni.

Monitorul de Cluj scria săptămâna trecută despre preţul foarte mic cu care se vând porcii în judeţ, respectiv 6 lei pe kilogram. Acum a apărut pe agrointel.ro o situaţie a preţurilor pe întreaga ţară.

Potrivit acesteia, Clujul nu e cel mai ieftin judeţ. În Constanţa, fermierii vând cu 5 lei pe kilogram. Cu 5-6 lei pe kg se vând în Alba şi Prahova.


În majoritatea judeţelor preţul mediu este de 7 lei pe kg, ceea ce pune Clujul în partea inferioară a clasamentului, aici consemnându-se printre cele mai mari pierderi.

Cel mai bine stau crescătorii din Braşov, Bacău, Giurgiu, Caraş-Severin, unde se vinde cu 8 lei pe kg , în medie.


Piaţa dă planurile fermierilor peste cap

Dezechilibrul dintre cerere şi ofertă face ca prețul porcilor în viu comercializați la final de 2016 să nu fie cel pe care și l-ar fi dorit micii fermieri. Oamenii au îngrășat suinele în speranța că, în preajma sărbătorilor, vor reuși să facă un profit mulțumitor, însă piața le dă planurile peste cap. Partea bună este că cererea este în creștere și românii par să învețe o lecție importantă: carnea unui porc crescut la țară, cu cereale, este mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât a celui îngrășat intensiv.

Vă reamintim că fermierii din judeţ au început să taie din preţ odată cu apropierea Crăciunului. Dacă acum câteva săptămâni nu găseai oferte sub 7 lei pe kilogram, deja s-a ajuns la 6 lei, atât pe site-urile specializate în comercializarea de produse, cât şi în târguri.


Fermierii se tem să nu rămână cu animalele în stoc după sărbători.

„La preţul acesta nu obţii profit, doar că reuşeşti să-ţi scoţi investiţia. De 3,4 ani nu am mai scos profit de pe urma porcilor. Atunci se vindea cu 8 lei pe kilogram, acum 6 lei… Fermierii ţin porci şi pentru că nu au ce să facă cu porumbul. E bătaie de joc preţul la care a ajuns, de 40 de bani pe kilogram, iar oamenii nu au unde să-l depoziteze. Eu am fermă de vaci, iar zerul care rămâne de la sala de muls, după ce spălăm aparatele îl dau la porci, dacă nu aş ţine l-aş aruncaˮ , explică, pentru Monitorul de Cluj, Dumitru Chiorean, din localitatea clujeană Berchieşu.

Preţuri mai mari, la porci din rase mai rare sau bio

Preţul per kilogram ajunge şi la 10 lei pentru porci vietnamezi, de Mangaliţa sau care au fost crescuţi cu produse bio.


La toate categoriile amintite sunt însă oferte şi de 7 sau 8 lei pe kilogram. “Vând porci de carne bio,130-160kg, îi cântărim la faţa locului, crescuti natural cu porumb și grâu, la casă, îi puteți vedea şi sacrfica pe loc”, spune într-un anunţ un crescător din Căianu care cere 8 ei pe kilogram.

Ultimele Stiri
abonare newsletter