Economie

Boomul imobiliar continuă la Cluj-Napoca

A doua mare piață imobiliară din România după București, Cluj-Napoca îşi continua ascensiunea cu un număr ridicat de finalizări de proiecte rezidențiale precum şi cu creşteri semnificative de preţuri la proprietăţile rezidenţiale, potrivit unui studiu Coldwell Banker Transilvania.

Susţinută de creşterile economice puternice înregistrate pe plan local precum şi de cererea solidă de locuinţe, piaţa rezidenţială clujeana a cunoscut o adevărată explozie în ultimul an. Tot mai multe persoane tinere - majoritatea absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior - aleg să se stabilească în Cluj-Napoca, atraşi de piaţa înfloritoare a muncii, inclusiv de multinaţionalele care și-au deschis un birou în oraș în ultimii ani. Emerson, Endava si Fujikura sunt doar 3 dintre marii angajatori ai Clujului.

Astfel, pentru a răspunde acestei cereri, dezvoltatorii au grăbit pasul la construcţii, cu un număr record de unităţi locative aflate în curs de finalizare. Nu mai puţin de 2,300 de locuinţe vor fi livrate pieţei în oraşul Cluj-Napoca în 2016, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut.


Preţurile apartamentelor, în creştere în 2016 la Cluj

După aproximativ 10 luni de creşteri semnificative de preţuri, în lunile iulie – august 2016 ritmul de creştere a încetinit, în mare parte datorită intrării în vigoare a legii Darii în Plată care a blocat accesul unui mare segment de cumpărători la fondurile necesare achiziţionării de locuinţe, în condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să deţină un avans considerabil - aprox. 35%  - 40% din valoarea noii locuinţe.

Un alt mare segment de cumpărători, cei care beneficiau de programul Prima Casă au fost afectaţi de asemenea de lipsa fondurilor.


Totuşi, efectele legii Darii în Plata au început să dispară, întrucât băncile au făcut primii paşi înapoi. BCR, cea mai mare bancă locală, a anunţat deja diminuarea avansului pentru creditele ipotecare standard acordate în cele mai mari oraşe din România de la 35% la 25% (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constantă, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare şi Bucureşti), iar alte mari bănci dau semne că vor urma acelaşi trend.

Astfel, preţurile şi-au reluat ritmul de creştere, ajungând la o medie de 70,000 euro în luna noiembrie 2016, conform unei analize efectuate de agenţia imobiliară, pe baza anunţurilor imobiliare.


Piaţa nouă depăşeşte piaţa veche

Atenţia celor mai mulţi dintre cumpărători – majoritatea familii tinere aflate la prima achiziţie – se indreaptă către apartamentele cu 2 camere. De aici rezultă şi creşterile de preţuri care au o legătură directă cu raportul dintre cerere şi oferta existentă. Tot mai mulţi tineri se îndreaptă către piaţa nouă întrucât apartamentele sunt mult mai generoase din punct de vedere al spaţiului, iar facilităţile clădirilor depăşesc cu mult standardele pieţei vechi. În plus, în momentul în care achiziţia se face prin credit bancar, însoţit de o ipotecă pe 25 de ani cel mai probabil, investiţia este mai atractivă într-o clădire nouă care va avea aproximativ 40 de ani când termini de plătit creditul faţa de una veche care ar avea 70 de ani pe atunci.

Astfel, impulsionate de cererea masivă, preţurile apartamentelor cu 2 camere au crescut în medie cu 3.5% în noiembrie faţă de luna octombrie, de la 70,500 Euro la 73,000 Euro. În momentul de faţă, cele mai scumpe apartamente se afla în Plopilor unde oferta nouă existentă pe piaţa nouă este foarte scăzută, fapt ce împinge preţurile şi mai sus. În noiembrie, preţul mediu al unui apartament în Plopilor era 97,000 Euro, urmat de zona centrală cu o medie de 81,000 euro şi Mărăşti cu 77,000 euro.


Preţurile Apartamentelor Vechi au Crescut cu 1.2% în Noiembrie

Preţul mediu al unui apartament de 2 camere în Cluj este de 67,500 Euro, o creştere de 1.2% în noiembrie faţă de octombrie 2016. Cei care se îndreaptă către piaţa veche sunt în principal atraşi de locaţiile favorabile care le permite accesul uşor la mijloacele de transport în comun, dar şi magazine, locuri de muncă, şi centre de entertainment. Zona centrală a Clujului are cele mai mari preţuri la apartamentele cu 2 camere, 79,000 Euro în noiembrie, urmată de Zorilor cu o medie de 72,000 Euro.

Cererea de apartamente, susţinută de creşterea demografică şi economică a Clujului

Creşterile demografice şi economia extrem de activă au transformat Cluj-Napoca, reşedinţa judeţului Cluj, în cel mai important centru urban din regiunea istorică Transilvania şi a doua mare piaţa rezidenţiala după Bucureşti.


Populaţia oraşului Cluj-Napoca depăşeşte azi 320,000 de locuitori, în creștere  cu 2,6% în comparaţie cu anul 2005, potrivit  ultimelor date făcute publice în Planul de Mobilitate Urbană.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter