Economie

Rata şomajului a scăzut la 1,9% la Cluj, cel mai redus nivel de la începutul anului 2009

Specialiștii clujeni în resurse umane confirmă o creștere a ofertelor de angajare din partea companiilor, dar și o creștere a pretențiilor candidaților pe fondul concurenței reduse.

Numărul șomerilor din județ a scăzut la 1,9%, potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, la cererea Monitorul de Cluj. Procentul ne situează la nivelul dinaintea crizei.

Și la nivel național s-a înregistrat un minim „istoric, de 5,9%, cel mai redus nivel de la începutul anului 2009, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).


Cererea e tot mai mare din partea companiilor

Firmele încep să-și găsească dn ce în ce mai greu angajați la nivelul județului. „Cifra nu e, cu siguranță, departe de adevăr pentru că în perioada aceasta, în ultimii doi, trei ani cel puțin, a existat o creștere destul de mare a ceea ce însemană cerere pe piața forței de muncă, noi ca agenție de recrutare am văzut o creștere a cererilor din partea angajatorilor cu 50%,  sunt foarte multe oportunități care au apărut în ultimul anˮ, spune Paladia Petrar, managing partner Integra HR.

Candidații și-au crescut pretențile

Creșterea cererii din partea angajatorilor nu putea să nu producă modificări și în structura ofertei . Candidații știu că sunt o „marfă rarăˮ și plusează la capitolul pretenții.


„Noi observăm în ultimele luni, e chiar interesant fenomenul, pentru că au crescut cererile din partea angajatorilor și se caută foarte mulți oameni , începem să avem probleme cu mulți dinte candidați care nu mai vin la interviu, sau își pierd interesul, sau îi găsim foarte greu. S-a întâmplat lucrul acesta și chiar înainte să înceapă criza din 2008-2009, și atunci sesizam că așteptările angajaților sunt mult mai mari decât era nivelul de salarizare și îi găseam foarte greu pe cei buni, dar am văzut că există și din partea companiilor o tendință de creștere și sunt dispuse să ofere mai multˮ, explică specialistul în resurse umane Paladia Petrar.

7000 de șomeri în județ, de peste 7 ori mai mult ma nivel național

Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani, estimat pentru luna septembrie din anul curent este de 520.000 de persoane, iar la nivelul județuli de aproximativ 7000.


Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit-o cu 1,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, la nivel național,  (valorile fiind 6,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,8% în cazul celor de sex feminin), diferența .

„Evoluţiile pozitive din piaţa forţei de muncă din ultimele luni confirmă ciclul investiţional post-criză”, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, în buletinul BT Daily.


Angelica TEOCAN

Ultimele Stiri
abonare newsletter