Economie

Apartamentele din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 30% față de 2014

Raportat la salariul mediu, aici se muncește cel mai mult din țară pentru achiziționarea unei locuințe. De vină este oferta limitată comparativ cu cererea expansivă.

Clujenii trebuie sa muncească cel mai mult din toata țara pentru a-și permite să cumpere un apartament în oraș dacă avem în vedere salariul mediu din județ raportat la prețul unui metru pătrat construit, arată o analiză wall-street.ro. Prețurile ridicate, care au înregistrat o creștere de 30% în ultimii doi ani, sunt susținute de numărul redus de apartamente noi, dar și de dorința tot mai mare de investiție în imobiliare.

Prețurile au ajuns din cauza ofertei restrânse comparabile cu cele din București.

„În Cluj-Napoca cererea e mai mare decât oferta, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor cu 30% faţă de 2014. Clujul e restrâns în limitele administrative, în oraş nu mai prea are unde să se construiască, spre deosebire de Bucureşti care are un intravilan extins şi unde s-a construit masiv, făcând ca şi oferta să fie extinsă. Practic, chiar dacă se află la periferia oraşului sunt tot în Bucureşti, spre deosebire de Cluj-Napoca, unde s-au dezvoltat localităţile învecinate. Ca şi nivel al preţurilor suntem comparabili cu Bucureştiul, exceptând zona centrală, care în capitală tece chiar de 3000 de euro pe metru pătratˮ, spune Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.


Clujenii strâmbă din nas la cartierele în dezvoltare

Cererea ar fi mult mai relaxată dacă cei care vor să achiziționeze un apartament în oraș ar mai scădea pretențiile. „Problema este, în opinia mea, că cererea este de regulă pentru zone ușor accesibile. Fiecare cartier nou la început a fost în dezvoltare, trebuie oamenii să aibă răbdare și să accepte ideea că dacă locuiești într-un cartier nou trebuie să faci compromise la început, în timp și acela va ajunge să fie un cartier usual, să aibă școală, să aibă grădiniță, să aibă mijloace de transport multiple ca să ofere confortul de care ai nevoieˮ, spune Carmen Miron, director Edil Imobiliare.

Și investițile cresc cererea

A devenit deja o modă ca cei care dispun de suficienți bani pentru cumpărarea unui apartament să aleagă achiziția și închirierea imobilului în detrimental dobânzii bancare. Investiții se fac însă și de studenții străini. „Sunt mulți studenți la medicină, din Germania și Franța care preferă pentru șase ani cât fac medicina, mai sunt care fac și stagiatura în țară, să-și cumpere un apartament și la plecare să-l vândă, lucru foarte intelligent, de altfel, deoarece străinii preferă, de regulă, chirii între 600-700 de euro pentru două camere și atunci mult mai convenabil este să-și cumpere un apartamentˮ, explică Carmen Miron.


Nu trebuie să ne așteptăm la scăderi de preț

Potrivit agenților imobiliari consultați de Monitorul de  Cluj, având în vedere oferta actuală, chiar dacă  normal ar fi ca prețurile să scadă înspre iaarnă, în următoarele șase luni  se estimează o stagnare a lor. Proprietarii preferă să aștepte, decât să vândă sub prețul pieței, adaugă specialiștii.

Cu ce prețuri ne lăudăm?

În zonele extensii de cartiere sau limitrofe Clujului, zona Câmpului, Europa, Borhanci, eventual Sf. Ion spre Polus şi Baciu preţurile sunt, potrivit datelor furnizate de agenții imobiliari, între 850 şi 900 de euro pe metro pătrat semifinisat, zona Bună Ziua, Europa, 1000-1100 de euro, zona cartierelor (Înte Lacuri, Mănăştur etc.) 1200-1300 de euro semifinisat şi zona centrală 1300-1500 de euro.


(Angelica Teocan)

Etichete: preturi apartamente
Ultimele Stiri
abonare newsletter