Economie

Bucureştiul “bate” Clujul la imobiliare. Cât costă cele mai scumpe case din cele două oraşe

Pe piaţa imobiliară din România se fac tranzacţii cu sume uriaşe care ar lăsa cu gura căscată orice “muritor de rând”.

sursa foto: digi24.ro sursa foto: digi24.ro

O comparaţie a celor mai scumpe case/vile scoase la vânzare în Cluj-Napoca şi Bucureşti arată diferenţe extreme de preţ între cele două oraşe. Chiar şi aşa, Capitala păleşte în faţa celei mai scumpe case din lume pusă la vânzare.

Cea mai scumpă casă vândută anul trecut în Cluj-Napoca a costat aproximativ 1,2 milioane de euro şi este situată în cartierul Andrei Mureşanu. Nu este nici prima nici ultima casă vândută în municipiu cu un asemenea preţ. În urmă cu câţiva ani a fost vândută Casa Tătaru, cu 1,7 milioane euro. Omul de afaceri Ştefan Gadola este cel care a pus banii jos pentru imobilul respectiv.


Pe site-urile de vânzări imobiliare sunt scoase la vânzare, în continuare, case care sar de 1 milion de euro, majoritatea în cartiere rezidenţiale.

Dacă vi se pare mult ca o casă în Cluj-Napoca să coste 1,2 milioane de euro sau 1,7 milioane de euro, în Bucureşti există un imobil scos la vânzare pentru o sumă exorbitantă: 18,5 milioane de euro. Potrivit digi24.ro, este vorba despre o vilă cu 25 de camere, construită în anul 1888, situată pe Calea Victoriei. Are suprafaţa de 3.500 metri pătraţi şi este pe lista monumentelor istorice.


Potrivit aceleiaşi surse, imobilul situat pe locul doi din punct de vedere al preţului de vânzare solicitat, este cu foarte mult sub suma celui de pe locul I : “doar” 8 milioane de euro cere proprietarul unei vile cu 20 de camere din zona Aviatorilor.

O vilă din zona Lascăr Catargiu din Piaţa Romană s-a poziţionat pe locul al treilea în clasamentlul celor mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din România, cu un preţ de 5,99 milioane de euro. Casa are 12 camere dispuse pe o suprafaţă utilă de 1.000 mp.


Dacă extindem aria şi privim dincolo de România, recent, a fost scoasă la vânzare cea mai scumpă casă din lume, Villa Les Cedres, pentru suma de 860 milioane de lire sterline. Este situată pe Coasta de Azur şi a fost reşedinţa regelui Leopold al II-lea al Belgiei. Impresionanta casă oferă o vedere incredibilă la ocean, are o piscină imensă, are 10 dormitoare şi una dintre cele mai frumoase grădini din Europa, care include şi vegetaţie tropicală.

Anul trecut, în Cluj-Napoca, au fost vândute 432 de case, potrivit unei analize a pieţei imobiliare locale publicată de Primărie. Valoarea totală a tranzacţiilor pe acest segment imobiliar a sărit de 51 de milioane de euro.


Situaţia defalcată pe cartiere arată că cele mai multe case, 52, s-au vândut în Dâmbul Rotund, urmat de Centru cu 44 de case, Andrei Mureşanu şi Iris cu câte 34 de case fiecare. Locul patru în clasament este ocupat de cartierul Gheorgheni cu 30 de case vândute anul trecut. În cartierul Europa s-au vândut 25 de case, urmat de Gruia şi Zorilor cu 24 de case fiecare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter