monitorulcj.ro Menu
Economie

Programarea în industria de gaming (P)

Într-un oraş supranumit uneori Sillicon Valley al Transilvaniei, accentul pe outsourcing pare a fi covârşitor. În acest context, industria de gaming are o abordare diferită faţă de restul jucătorilor din IT.

Fiind parte din industria de entertainment, într-o companie de gaming accentul se pune pe produsul dezvoltat integral de către studio şi mai ales pe experienţa utilizatorului, iar munca unui programator care a lucrat la un joc de succes va ajunge la zeci de milioane de utilizatori. Mai mult, structura proiectelor, spre deosebire de produsele clasice de soft, necesită punerea unui accent mult mai mare pe creativitate şi design, ceea ce prezintă o multitudine de provocări şi satisfacţii pentru echipele de programatori implicate.

Deşi în Cluj sunt prezente sute de companii de IT, industria jocurilor este dominată de Gameloft, cel mai mare producător de jocuri din Transilvania. Compania urmează să lanseze un produs dezvoltat în întregime local, fiind în căutare de oameni talentaţi şi pasionaţi de industria de gaming cu ajutorul cărora să formeze o nouă echipă.


„Din punctul meu de vedere, munca de programator în game development oferă cele mai interesante provocări. Aici încă se mai fac aplicaţiile care necesită cea mai mare putere mentală, foarte multă optimizare şi care la final aduc cea mai mare satisfacţie. Programarea de jocuri e fun, e o muncă pe care o faci cu plăcere şi căreia i te dedici în totalitate”, ne spune Adrian Jurcă, programator în cadrul Gameloft.

Ritmul alert cu care se dezvoltă industria se vede şi în modul concret în care lucrează programatorii în gaming. Zsolt Somogyi, lead programmer în echipa de Creaţie a Gameloft: „Avem avantajul de a avea tool-uri dezvoltate intern, în cadrul companiei, nu depindem de suportul altora şi avem libertate foarte mare în dezvoltarea produsului. De asemenea, avem mereu cele mai noi hardware-uri Apple, lucrăm cu cele mai noi versiuni de tool-uri de dezvoltare, precum Visual Studio sau Xcode şi folosim cele mai noi principii şi tehnologii din industria de gaming, limbajul principal fiind C++.”


„În timp ce dezvoltăm jocul, continuăm să extindem şi engine-ul nostru intern, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, există o varietate foarte mare de probleme de programare. Task-urile variază între componente din engine, cum ar fi partea grafică, inteligenţă artificială, pathfinding, component system, UI, cinematic editor sau animation system, plus foarte multe mecanici de gameplay pentru a dezvolta feature-uri din joc” - Dan Avram, programator în cadrul Gameloft Cluj.

Ca structură, echipele sunt complexe în ceea ce priveşte interacţiunea dintre diferite arii de creaţie. Munca programatorilor este strâns legată de cea a artiştilor 2D şi 3D, a animatorilor sau a game designerilor, ceea ce transformă mediul de lucru într-un mix de creativitate şi inovaţie. Echipa de programare este într-o permanentă explorare a ideilor şi tehnicilor noi din industrie şi are o strânsă legătură cu echipele de programare din celalalte studiouri Gameloft din lume, accesând astfel o arie vastă de cunoştinţe şi experienţe.


Chiar dacă oportunităţile pentru programatorii clujeni sunt abundente, industria de jocuri oferă o alternativă plină de provocări dar şi de satisfacţii, într-un mediu de muncă alert şi în permanenţă inovator. Momentan există 9 poziţii deschise de programatori C++ în studioul clujean, cu diferite grade de experienţă necesară, dar în primul rând pasionaţi de gaming.

Bineînţeles, munca în sine se împleteşte de multe ori cu metode mai relaxante de petrecere a timpului. Activităţi precum laser tag, paintball sau competiţiile de gaming din sălile de relaxare nu le sunt străine membrilor echipei. Cum altfel s-ar putea crea jocuri de succes decât într-un mediu unde rutina corporatistă uită să apară?


Lider pe piaţa dezvoltatorilor de jocuri pentru dispozitive mobile de ultimă generaţie, Gameloft face parte dintr-o industrie care valorează peste 36 miliarde de dolari, conform datelor din 2015.