Economie

Brokerii nu mai vând RCA de 24 de ore. Sistemul CEDAM a căzut. "Poliţiştii vigilenţi urmăresc maşinile în trafic mai abitir"

Sistemul CEDAM, fără de care firmele de asigurare din România nu pot emite polițe RCA, trece printr-un blocaj fără precedent. Soft-ul returnează erori de 24 de ore și pune brokerii în imposibilitatea de a-și desfășura afacerile.

Problemele sunt generate de un număr neobișnuit de interogări care vin de la societățile Euroins și City Insurance, scrie profit.ro Pe de altă parte, unii brokeri cred că problemele vin chiar de la ASF care ar folosi intens baza de date pentru a calcula tariful de referință solicitat de Guvern.

Specialiștii din ASF iau în calcul posibilitatea de a interzice temporar accesul celor două firme la CEDAM și merg inclusiv pe ideea că sistemele interne ale City Insurance și Euroins au fost infestate.


“Este o chestiune care poate fi interpretată ca un atac informatic. CEDAM este înregistrat ca sistem critic”, spun surse direct implicate. Cei mai mari brokeri din România au confirmat, pentru Profit.ro, că sistemul CEDAM este nefuncțional de mai bine de 24 de ore.

"Ieri nu a funcționat toată ziua, nici acum nu funcționează normal. Brokerii pot emite polițe doar pentru bonus zero (B0). Dacă respectivul client are malus, atunci asigurătorul va solicita acestuia sa achite diferența ulterior. Dacă are bonus mai mare decât B0, clientul poate primi banii plătiţi în plus doar dacă face cerere. De multe ori, însă, se întâmplă ca această diferență să fie asumată de broker. Ieri i-am amânat pe oameni pentru azi pentru a beneficia de reducere, sunt probleme și la înmatriculări, care nu înregistrează mașina dacă nu are RCA. Am făcut o scrisoare la ASF pentru a-i informa despre probleme bazei de date", spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).


Efectele asupra brokerilor de asigurare, ale căror afaceri depind în mare măsură de vânzările de RCA sunt semnificative.

"Dacă baza de date funcționează cu intermitențe, așa cum se întâmplă de ieri încoace, vânzările noastre scad, la fel și comisioanele. Am informat ASF despre problemele CEDAM și am cerut să ia măsuri pentru a elimina disfuncționalitățile", arată Alexandru Apostol, director Maxygo Broker de asigurare.


"Am pierdut 3 din 4 clienți ieri și azi, adică 75% din vânzările zilnice, ceea ce este foarte mult, plus timp pierdut pe telefoane cu clienții. Cum se manifestă CEDAM când nu merge? Ori afișează B0, de cele mai multe ori, ori afișează malus în loc de bonus, sau afișează orice altceva, spre exemplu bonus sau malus diferit de situația reală", explică și un alt broker mare care a dorit să își păstreze anonimatul.

“În întreaga ţară emiterea poliţelor RCA este blocată din cauză că baza CEDAM nu funcţionează. În mod normal, după cum se poate vedea din poză, la această ofertă toate societăţile ar trebui să ofere bonus 10 (pentru 5 ani fără daune), dar aşa cum se vede din print screen, fiecare societate afişează alt bonus sau pur şi simplu dă eroare. Vă daţi seama câte situaţii la limită apar în aceste condiţii şi bănuiesc că poliţiştii vigilenţi urmăresc maşinile în trafic mai abitir acum”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Adina Gânscă.


Pentru crearea și funcționarea bazei de date concepută și administrată ani la rândul de Romsys, firmă aflată astăzi în insolvență, asigurătorii au cotizat sume uriașe. Firmele de asigurare au inclus aceste costuri în prețurile polițelor de asigurare.

Sistemul CEDAM cuprinde date privind situația automobilelor și a șoferilor care dețin sau au deținut o poliță RCA și este indispensabilă pentru funcționarea pieței asigurărilor obligatorii auto, care reprezintă peste 42% din întreaga piață a asigurărilor. Sistemele informatice ale firmelor nu permit emiterea unei polițe RCA fără consultarea CEDAM. În funcție de datele tehnice și istoricul mașinii, dar și în funcție de daunele provocate de proprietar, fiecare automobil este încadrat automat într-o anumită categorie de risc.


În 2014, presa a scris că sistemul CEDAM a picat pentru o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care mii de șoferi au plătit cu până la 50% mai mult pentru polițele RCA, însă ASF nu a comentat informația spunând că este vorba despre date confidențiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter