Economie

Ne lăudăm degeaba cu festivalurile. Cum poate deveni Clujul un oraş cu adevărat turistic

Sute de mii de turişti din ţară şi din străinătate au venit în Cluj în ultimii ani datorită unor evenimente culturale precum TIFF, UNTOLD şi Electric Castle.

Ne lăudăm degeaba cu festivalurile ! Cum poate deveni Clujul un oraş cu adevărat turistic Ne lăudăm degeaba cu festivalurile ! Cum poate deveni Clujul un oraş cu adevărat turistic

Numărul de turişti a crescut în Cluj în ultimii ani, mai ales datorită evenimentelor culturale precum TIFF, UNTOLD sau Electric Castle. Acest gen de festivaluri nu sunt suficiente ca municipiul şi împrejurimile să ajungă la un nivel de dezvoltare a turismului asemănător cu alte oraşe similare din Europa. Încă ne lipsesc multe pentru a atrage turişti din toate colţurile lumii. Acest lucru îl confirmă şi economiştii clujeni, care consideră că pentru o creştere a sectorului turistic trebuie să se insiste pe lucruri simple. “E nevoie de parcări pentru autocare pentru că nu avem nicăieri. Ar fi util să avem promovate câteva destinaţii turistice din împrejurimi ca cei care vin în turismul de business (pentru că majoritatea vin în turism de business) să poată să vadă câteva locuri speciale, interesante din punct de vedere turistic şi care ar avea de câştigat şi ele. Şi avem nevoie de infrastructură bună peste tot în zonele turistice din jurul Clujului. Ar trebui promovat aeroportul ca destinaţie de natura turismului de week-end”, explică economistul Iosif Pop.

Aeroportul, pe direcţia bună

În ultimii 12 ani, aeroportul din Cluj s-a dezvoltat şi a introdus curse noi astfel că a atras tot mai mulţi turişti. “Consider că dezvoltarea aeroportului a ajutat mult turismul. Dacă în 2004 aveam 150.000 de pasageri, anul trecut am avut aproape 1,5 milioane de pasageri, iar anul acesta vom depăşi 1,8 milioane cu efecte extraordinare şi pentru turismul intern şi pentru cel extern. În 2004 au început charterele turistice pe Cluj. De atunci s-au dezvoltat foarte mult, avem zboruri turistice în Grecia, Turcia, Spania. Din păcate, din cauza contextului politic, nu mai avem în Tunisia şi Egipt, dar avem foarte mulţi turişti care vin din ţările unde avem destinaţii. Aceştia vin pentru un week-end prelungit. În fiecare sfârşit de săptămână vin în Cluj englezi, spanioli, italieni datorită zborurilor pe care le avem”, afirmă David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca.


Muzeele şi zona metropolitană nu sunt promovate

Problema dezvoltării turismului în Cluj-Napoca este unul din subiectele “Strategiei Integrate de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Cluj-Napoca”, document care va fi subiectul unei dezbateri publice care va avea loc joi, la sediul Primăriei Cluj-Napoca. Este punctat faptul că multe monumente istorice sunt în ruină, iar muzeele şi zona metropolitană nu sunt promovate. “Nu există inițiative de promovare în comun a muzeelor din Cluj-Napoca și zona metropolitană, iar prezența acestora este slabă în mediul online, lipsind și inițiative de tip date deschise în cultură. Pe de altă parte, se remarcă o amplă inițiativă de promovare a culturii (Noaptea Muzeelor, Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, Cluj Capitala Culturală 2021) și evenimentelor: TIFF, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Chitară, UNTOLD ș.a. au atras sute de mii de participanți, iar pentru 2015 se organizează în medie 4.5 evenimente pe lună”, se arată în document.

Mai multe evenimente sportive şi culturale

Potrivit “Strategiei Integrate de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Cluj-Napoca”, pentru atragerea în continuare a turiștilor proveniți din țară (atât noi vizitatori cât și reveniri) evenimentele culturale și muzicale s-au dovedit a avea un impact considerabil. “Susținerea acestora pe termen lung presupune, printre altele, alocarea de resurse pentru sprijinirea grupurilor de inițiativă și organizațiilor locale care generează astfel de activități și implicarea în promovarea acestora la scară largă. În plus, este importantă valorificarea infrastructurilor mari de evenimente (stadion, sală polivalentă) prin găzduirea de evenimente de amploare, atât sportive cât și culturale”, este notat în document.


Avem sute de monumente, dar multe sunt degradate

Zona Metropolitană prezintă un patrimoniu cultural-istoric diversificat, unul dintre cele mai complexe concentrări de valoare din perioade de la neolitic până la secolul XX, cu un număr total de 688 monumente clasate, din care 161 de importanță națională, având astfel un potențial ridicat turistic în Cluj Napoca, Baciu, Chinteni, Tureni ș.a. Existența a 10 muzee, a grădinii botanice și a patrimoniului protejat de importanță internațională în Cluj Napoca și

împrejurimi fac ca municipiul să se preteze dezvoltării unui pachet amplu de activități și servicii, iar zona de influență din raza de 30 km să fie atractivă pentru turism de week-end și agrement pentru populația clujeană.


Nu există însă o bază de date a monumentelor, localizării, stării acestora și regimului de proprietate, și nici a monumentelor dispărute. Mai mult, unele monumente din zona metropolitană (ex Castelul Wass-Banffy din Gilău) și din zona istorică a Cluj Napoca se află în stare avansată de degradare, iar unele inițiative anterioare de reabilitare a altor monumente au fost de slabă calitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter